MODRIČA: Novi pogon za proizvodnju obuće i posao za 80 radnika

Pogrešnom raspodjelom prihoda od indirektnih, Srpska je u prošloj godini oštećena za 33 miliona maraka, a u pet mjeseci ove – za još 19 miliona.

Za četvrtinu tog iznosa uskraćene su lokalne zajednice. Na to je upozorio i premijer Radovan Višković, koji je u Modriči otvorio novi pogon Fabrike obuće.

U njoj je, uz 480 zaposlenih, posao dobilo još 80 radnika.

Ova izvozno orijentisana fabrika sedmično proizvede 40.000 pari obuće, uglavnom gornjih dijelova. Prvi put proizvodiće ortopedsku obuću za partnera iz Austrije.

Proizvodnju šire, pa je u novi pogon uloženo dva miliona maraka.

– Mi smo pokušavali  i nakon 20 godina uspjeli da ih privolimo svojim kvalitetom da dođu u ovu našu fabriku, i to posebno ovu novu, jer smo mi zbog njih i napravili ovaj objekat – kaže Ilija Јevtić, vlasnik fabrike obuće “Alfa” u Modriči .

Nove mašine su spremne, ali je za radnike danas svečano.

– Radim godinu dana posao mehaničara, radim na održavanju. Veoma sam zadovoljan uslovima, atmosferom, kolegijalnošću u firmi – priča radnik Branislav Malčić.

Radnica Hazemina Zahirivić takođe ističe da su dobri uslovi rada, te dodaje da ona radi na poslovima pripreme.

Do kraja godine u fabrici će biti još 40 novih radnih mjesta.

Realni sektor ima podršku Vlade.

– Ovim ljudima koji žele da se bave ovim poslom, a koji nije nimalo lak, Vlada će stajati na raspolaganju kao servis, kao podrška…I skupa ćemo kreirati ambijent koji će omogućiti da neometano rade – naglasio je premijer Srpske Radovan Višković.

Prioritet modričke opštine je i izgradnja odbrambenog nasipa na rijeci Bosni, koju će Vlada finansirati kreditom Svjetske banke.

Višković je istakao da je će taj projekat, u vrijednosti od sedam ili osam miliona maraka, biti kreditiran iz kredita Svjetske banke.

– Značajan projekat, koji sada upravo sprovode Vlada i Putevi Republike Srpske, je jedna raskrsnica, kružni tok – naveo je Mladen Krekić, načelnik opštine Modriča.

Projekata bi bilo i više kada bi Srpskoj stizalo više novca od raspodjele PDV-a.

Za godinu i po, Srpska je po tom osnovu oštećena za više od 50 miliona maraka, a lokalne zajednice ostale su uskraćene za 26 odsto tog novca.

– Svi smo mi oštećeni pomalo, dakle opština Modriča za neki dio, druge veće opštine za veći dio PDV-a, itd… Stoga sam zadovoljan s ovim što dođe, ali sigurno neformiranje Savjeta ministara donosi jednu tjeskobu iz koje mi ne možemo izaći sa mi – doao je Krekić.

– Јa sam siguran da će oni podići, ne jednu, već dve ruke, kad taj koeficijent bude manji, odnosno kad bude na štetu Srpske. Onda će oni odmah potrčati da se to izglasa, a kad je to u korist Repuiblike Srpske, onda, eto, nema odobrenja – rekao je premijer Srpske.

I bez toga, Vlada nastoji da obezbijedi novac za infrastrukturne projekte.

U razgovorima sa Evropskom investicionom bankom, kandidovala je nastavak izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže u Modriči, za koju je, uz podršku Vlade, već obezbijeđeno pet miliona maraka.

(RTRS)

Ona je svojim primjerom naučila kćerku Mirsadu da se rad uvijek isplati VIDEO

Težak posao danas svi odbijaju. Njoj se rugaju jer radi u pilani. – Ne biram posao, ne smeta mi izrugivanje – kaže majka Mirsade Hadžić, djevojke iz Kozarske Dubice, čija je priča nedavno odjeknula u regionu. Sada pogledajte ispovijest osobe koja joj je uzor, Mirsadine majke Hamide Dedić Hadžić. NE BIRAM POSLOVE: NE SMETA MI

Mještani banjalučkog naselja pronašli skelet u šumi

U šumi u banjalučkom naselju Dragočaj pronađen je skelet nepoznate ženske osobe, potvrdila je banjalučka policija. Ljudske ostatke pronašao je mještanin Petar Ćosić, koji je odmah obavijestio policiju, javlja Srpskainfo. Portparol Policijske uprave Banjaluka Marija Markanović izjavila je da su policijski službenici 14. jula postupili po zaprimljenoj prijavi i izvršili uviđaj u Dragočaju, gdje su pronađeni

Usvojene odluke o kreditu za drugu fazu Koridora 5C

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je odluku o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Evropskoj banci za obnovu i razvoj za finansiranje Projekta Koridor “Pet ce” – obilaznica Doboj u skladu sa kojom će Srpska da se kreditno zaduži 150 miliona evra radi realizacije tog projekta, odnosno za građevinske radove i konsultantske usluge.

„Lauš 2“ šampion Jelen kupa

Nakon 8 dana igranja turnira, 40 seniorskih ekipa i 240 igrača „Jelen kup 2019” završen je sinoć u Banjaluci, uzbudljivom finalnom utakmicom. “Lauš 2” je spriječio ekipu “Market AS” da odbrani titulu na Trgu Krajine. Najboljim igračem turnira proglašen je kapiten pobjedničke ekipe Njegoš Miljković. Nagrade su uručili proslavljeni banjalučki fudbaler Vladan Grujić, a ispred

PETROVDANSKI SABOR Na prvom festivalu folklora čak 600 učesnika

Kulturno-umjetničko društvo „Potkozarje“ i vrijedni domaćini iz tog kraja ovog vikenda ugostiće čak 600 učesnika na prvom Petrovdanskom saboru. Na Međunarodni festival foklora stiže deset kulturno-umjetničkih društava iz Makedonije, Bugarske, Srbije i Republike Srpske, koji će, prije svega mještanima, a i drugim posjetiocima, predstaviti kulturu i tradiciju svog kraja. Program počinje u večernjim časovima, u

Uhapšeni u akciji “Unikat” sprovedeni u banjalučko tužilaštvo

Trojica od četvorice uhapšenih u akciji “Unikat” sprovedeni su nakon kriminalističke obrade u Okružno javno tužilaštvo Banjaluka. Kako javlja novinar “Nezavisnih” četvrti uhapšeni će biti doveden naknadno. Podsjetimo, u akciji “Unikat” policija je u ponedjeljak uhapsila Sanela Šeranića, Nenada Dragišića, Deana Đajića i Danijela Trninića. Iz dvije savremene laboratorije za proizvodnju droge na području Banjaluke