MODRIČA: Novi pogon za proizvodnju obuće i posao za 80 radnika

Pogrešnom raspodjelom prihoda od indirektnih, Srpska je u prošloj godini oštećena za 33 miliona maraka, a u pet mjeseci ove – za još 19 miliona.

Za četvrtinu tog iznosa uskraćene su lokalne zajednice. Na to je upozorio i premijer Radovan Višković, koji je u Modriči otvorio novi pogon Fabrike obuće.

U njoj je, uz 480 zaposlenih, posao dobilo još 80 radnika.

Ova izvozno orijentisana fabrika sedmično proizvede 40.000 pari obuće, uglavnom gornjih dijelova. Prvi put proizvodiće ortopedsku obuću za partnera iz Austrije.

Proizvodnju šire, pa je u novi pogon uloženo dva miliona maraka.

– Mi smo pokušavali  i nakon 20 godina uspjeli da ih privolimo svojim kvalitetom da dođu u ovu našu fabriku, i to posebno ovu novu, jer smo mi zbog njih i napravili ovaj objekat – kaže Ilija Јevtić, vlasnik fabrike obuće “Alfa” u Modriči .

Nove mašine su spremne, ali je za radnike danas svečano.

– Radim godinu dana posao mehaničara, radim na održavanju. Veoma sam zadovoljan uslovima, atmosferom, kolegijalnošću u firmi – priča radnik Branislav Malčić.

Radnica Hazemina Zahirivić takođe ističe da su dobri uslovi rada, te dodaje da ona radi na poslovima pripreme.

Do kraja godine u fabrici će biti još 40 novih radnih mjesta.

Realni sektor ima podršku Vlade.

– Ovim ljudima koji žele da se bave ovim poslom, a koji nije nimalo lak, Vlada će stajati na raspolaganju kao servis, kao podrška…I skupa ćemo kreirati ambijent koji će omogućiti da neometano rade – naglasio je premijer Srpske Radovan Višković.

Prioritet modričke opštine je i izgradnja odbrambenog nasipa na rijeci Bosni, koju će Vlada finansirati kreditom Svjetske banke.

Višković je istakao da je će taj projekat, u vrijednosti od sedam ili osam miliona maraka, biti kreditiran iz kredita Svjetske banke.

– Značajan projekat, koji sada upravo sprovode Vlada i Putevi Republike Srpske, je jedna raskrsnica, kružni tok – naveo je Mladen Krekić, načelnik opštine Modriča.

Projekata bi bilo i više kada bi Srpskoj stizalo više novca od raspodjele PDV-a.

Za godinu i po, Srpska je po tom osnovu oštećena za više od 50 miliona maraka, a lokalne zajednice ostale su uskraćene za 26 odsto tog novca.

– Svi smo mi oštećeni pomalo, dakle opština Modriča za neki dio, druge veće opštine za veći dio PDV-a, itd… Stoga sam zadovoljan s ovim što dođe, ali sigurno neformiranje Savjeta ministara donosi jednu tjeskobu iz koje mi ne možemo izaći sa mi – doao je Krekić.

– Јa sam siguran da će oni podići, ne jednu, već dve ruke, kad taj koeficijent bude manji, odnosno kad bude na štetu Srpske. Onda će oni odmah potrčati da se to izglasa, a kad je to u korist Repuiblike Srpske, onda, eto, nema odobrenja – rekao je premijer Srpske.

I bez toga, Vlada nastoji da obezbijedi novac za infrastrukturne projekte.

U razgovorima sa Evropskom investicionom bankom, kandidovala je nastavak izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže u Modriči, za koju je, uz podršku Vlade, već obezbijeđeno pet miliona maraka.

(RTRS)

VIŠKOVIĆ: Evropski brendovi sve više zainteresovani za otvaranje fabrika u Srpskoj

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković ocijenio je da je Vlada u prvoj godini mandata imala dobre rezultate što potvrđuju i podaci o najvećem broju zaposlenih od nastanka Republike, rastu prosječne plate koja je prvi put izjednačena sa zaradom u Federaciji BiH, većoj pokrivenosti uvoza izvozom i povećanju budžeta koje je omogućilo rast plata, penzija

Servisne informacije za 15. decembar

Servisne informacije za subotu, 14. decembar 2019. godine: Policijska uprava Prema podacima sa kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje za posljednja 24 časa u Banjaluci se dogodilo jedno krivično djelo, a javni red i mir je narušen dva puta. Dogodilo se 10 saobraćajnih nezgoda u kojima su tri lica lakše povrijeđena. Služba hitne pomoći U službi

PAROVIMA TREBA VIŠE OD 2.500 KM U najavi veća finansijska pomoć za vantjelesnu oplodnju

Grad Banjaluka trebalo bi da poveća pojedinačne iznose za sufinansiranje procesa vantjelesne oplodnje koje dodjeljuje parovima na javnom konkursu. Iz gradskog budžeta godinama se sufinansira pokušaj vantelesne oplodnje, a parovima koji prirodnim putem ne mogu dobiti bebu dodjeljuje se jednokratna pomoć od 2.500 KM. Prijaviti se mogu žene do 42 godine starosti sa prebivalištem na

ANALIZA: Kako su po izbornim jedinicama raspoređene Nešićeve i Pavićeve pristalice u DNS-u?

Godinu dana nakon posljednjih opštih izbora, DNS preživljava najteže trenutke od osnivanja. Nekad čuvena “šestorka” unutar ove stranke, redom miljenici Marka Pavića, podijelila se u dva tabora, s dobrim izgledima da Nenad Nešić preuzme vođenje stranke, i pored svih protivljenja. Ako se desi suprotno, postaviće se pitanje daljeg opstanka DNS-a na politićkoj mapi RS. Krenimo