Svijet 23.01.2022.

MOGUĆE ISKLJUČENJE IZ SWIFT-a: Britanija razmatra oštre ekonomske sankcije Rusiji

ČITANJE: 2 minute

Zbog posljednjih dešavanja u i oko Ukrajine i njenih granica, te sve češćih tvrdnji da Rusija sprema invaziju na ovu zemlju, Vlada Velike Britanije razmatra razvoj i primjenu novih sankcija koje bi uključivale i ekstremne ekonomske mjere.

Kako piše liste Daily Telegraph, u slučaju ruske invazije na Ukrajinu, London bi počeo s primjenom sankcija koje bi imale za cilj samo “srce” ruske ekonomije.

Osim mjera koje bi pogodile pojedince u Ruskoj Federaciji, prema navodima britanskog lista Velika Britanija razmatra i mjere koje se tiču isključenja Ruske Federacije iz međunarodnog bankarskog SWIFT sistema, što je mjera koju su mnogo ocijenili kao “nuklearnu opciju”.

“Cijela vlada pojačava rad na sankcijama. Obavještajne agencije i brojni odjeli organizuju dnevne sastanke kako bi pripremili odgovore na aktuelnu prijetnju i kako bi bili spremni na bilo kakvu ekskalaciju”, navodi jedan od sagovornika za Telegraph.

Kako se napominje, pored eventualnog isključenja Rusije iz SWIFT sistema, Boris Johnson razmatra i uvođenje novih sankcija za projekt Sjevernik tok 2. Prema pisanju britanskog lista, Johnson u narednom periodu planira obaviti telefonske razgovore s čelnicima država G7 kako bi se dogovorili o ciljanim mjerama prema onim licima koja predstavljaju najuži krug saradnika ruskog predsjednika Vladimira Putina, prenosi Klix.

“Velika Britanija radi s NATO savezom i u bliskoj koordinaciji sa Sjedinjenim Američkim Državama na potenciranju dijaloga i taktike odvraćanja. Traži se diplomatski put i rješavanje problema, ali se pripremaju i sankcije koje će rusku ekonomiju pogoditi ‘u srce’ u slučaju da diplomatski pregovore i druge aktivnosti ne uspiju”, navodi se.

Inače, SWIFT predstavlja međunarodnu bankarsku mrežu koja omogućuje kvalitetnu i sigurnu razmjenu poruka banaka u svijetu i prihvaćena je u većini zemalja.

SWIFT sistem omogućava pristup mnogim finansijskim institucija, a svi procesi su u slučaju korištenja sistema automatizovani, što u konačnici skraćuje vrijeme transfera novca. Ovaj sistem danas upotrebljava više od 10.500 finansijskih institucija širom svijeta.

Iako su se sankcije u vidu isključivanja iz SWIFT sistema u kontekstu Rusije spominjale i ranije, smatra se kako bi eventualna invazija Rusije na Ukrajinu predstavljala krajnju “crvenu liniju” koja bi zahtijevala upravo primjenu ekstremne mjere vezane za SWIFT sistem.

Koliko je mjera ekstremna, dovoljno govori i podatak da mnogi isključivanje Rusije iz SWIFT sistema porede s “nuklearnom opcijom” koja bi se trebala primijeniti u slučaju krajnje nužde.

(SB)

Oznake: Boris Džonson