Vijesti 05.10.2015.

Moguće masovno vraćanje izbjeglica u Hrvatsku!

ČITANJE: 1 minuta
Njemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer nije isključio mogućnost vraćanja izbjeglica u Sloveniju i Hrvatsku jer u ovim članicama Evropske unije, za razliku od Grčke i Mađarske, ne vladaju nehumani uslovi.

“Budući da se u Grčkoj prema izbjeglicama ne postupa dobro, sudovi su nam zabranili primjenu Dablinskog sporazuma za ovu zemlju. I za Mađarsku postoje slične presude. Kad su u pitanju Hrvatska i Slovenija, situacija je drugačija. Zato moramo da ispitamo da li postoji mogućnost masovnijeg vraćanja izbjeglica u te zemlje”, rekao je Tomas de Mezijer.

On je u razgovoru objasnio zašto takozvani Dablinski sporazum, po kojem izbjeglice moraju da budu zadržane u onim zemljama članicama u kojima su po prvi put stupile na tlo Evropske unije, trenutno ne funkcioniše.

Nekoliko njemačkih sudova je u prošlosti donijelo presude po kojima se izbjeglice, odnosno tražitelji azila, ne smiju da vraćaju u zemlje poput Grčke jer tamo vladaju nehumani uslovi.

“Činjenica da u Grčkoj vladaju nehumani uslovi za prihvat izbjeglica izaziva ljutnju, pogotovo ako se uzmu u obzir svote koje su dodijeljene Grčkoj kako bi se to stanje promijenilo”, rekao je njemački ministar unutrašnjih poslova za Stuttgarter Nachrichten.

On je u intervjuu naglasio da će vlasti preduzeti sve kako bi se što prije protjerali oni koji nemaju izgleda za ostanak u Njemačkoj. Tu je posebno istakano državljane zemalja zapadnog Balkana, prije svega Albance, ali i Avganistance koji u posljednje vrijeme dolaze u Njemačku.

(Kurir)