Vijesti 05.09.2016.

Moguće otvaranje 300 radnih mjesta u Banjaluci

ČITANJE: 2 minute

Predstavnici grada Banjaluka, Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Banjaluci i Inovacionog centra Banjaluka potpisali su danas izjave o partnerstvu za dostavljanje projektnih prijedloga u okviru programa podrške lokalnim partnerstvima za zapošljavanje, koji će biti finansirani iz programa IPA 2014.

Gradonačelnik Slobodan Gavranović rekao je da će, ukoliko prijava grada Banjaluke i lokalnih partnera za program koji realizuje Međunarodna organizacija rada bude prihvaćena, to značiti otvaranje oko 300 radnih mjesta u gradu.

“Realizacijom ovih projekata trebalo bi da dobijemo potpuno održiva radna mjesta”, rekao je Gavranović, dodajući da se u gradu posredstvom nekoliko programa podstiče zapošljavanje, ali da krajnja stabilnost tih radnih mjesta nije potpuno sigurna.

On je naglasio da bi realizacija ovih projekata značila i privredni zamah novih djelatnosti u Banjaluci, jer bi svaki od učesnika u projektu dobio od 150 do 200 hiljada evra uz sredstva koja sam mora investirati.

Dekan Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Nikola Mićić istakao je da jedan od segmenata projekta edukacija poljoprivrednih proizvođača za uzgoj maline, pčelarstvo, te hortikulturu.

“Dobro je poznato da zarada od uzgoja maline na jednom dunumu iznosi oko četiri do pet hiljada KM, a oni koji budu obuhvaćeni ovi projektom, dobiće sva sredstva kao grant za razvoj te proizvodnje”, rekao je Mićić.

Direktor Inovacionog centra Banjaluka Drago Gverić rekao je da se projektni prijedlog Inovacionog centra odnosi na organizaciju sajma zapošljavanja u Banjaluci. “Spajanjem nezaposlenih i poslodavaca nastojaćemo da dođemo do kreiranja novih radnih mjesta”, rekao je Gverić.

Izjavu o partnerstvu za dostavljanje koncepata projektnih prijedloga u okviru programa podrške lokalnim partnerstvima za zapošljavanje, koji će biti finansirani iz programa IPA 2014, sa gradom Banjaluka ranije su potpisali Gradska razvojna agencija i Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća.