Svijet 13.09.2021.

MOGUĆI KANCELAR: Socijaldemokrata Olaf Šolc vodi u predizbornim anketama u Njemačkoj

ČITANJE: 3 minute

Pragmatični socijaldemokrata koji govori tehnokratskim jezikom – to je 63-godišnji Olaf Scholz, izgledno novi kancelar Njemačke.

Sve je više Nijemaca koji misle da on treba biti nasljednik dugogodišnje vrlo uspješne konzervativne kancelarke Angele Merkel, ako je suditi prema posljednjim anketama. Fizičarku, koja je 16 godina upravljala jednom od najmoćnijih država na svijetu, bi trebao zamijeniti pravnik. Rođen je u gradu Osnabrucku, a odrastao je u Hamburgu, prenosi Klix.

Iako je mlađi od 67-godišnje Merkel, ima duže političko iskustvo. Već sa 17 godina pridružio se Socijaldemokratskoj partiji (SPD), a potom je radio važne stranačke i državne poslove. Između ostalog, bio je dugogodišnji državni parlamentarac, od 2007. do 2009. je bio ministar za rad i socijalnu zaštitu, od 2011. do 2018. gradonačelnik Hamburga, a trenutno je ministar finansija i zamjenik kancelarke u velikoj koaliciji socijaldemokrata i konzervativaca – Kršćansko demokratske unije (CDU) i Kršćansko-socijalne unije (CSU).

Pragmatičar s nadimkom Scholzomat

Njemački i drugi strani mediji kao središnju karakteristiku njegovog političkog identiteta izdvajaju pragmatičnost. Njegova osobnost odražava grad u kojem je odrastao, piše Economist. U prilog toj tvrdnji ovaj list je izdvojio jednu njegovu izjavu.

“Ja jesam liberalan, ali nisam glup”, rekao je.

I Deutsche Welle (DW) ga je opisao kao političara kod kojeg preovladava pragmatizam. Na to što Scholz jeste bitno je posljedica toga što je protestant. Na svečanosti priređenoj povodom završetka njegovog gradonačelničkog mandata na radni dan nije serviran alkohol.

Njegova retorika je bila povod da ga njemački sedmičnik Die Zeit nazove Scholzomat. Nadimak je kombinacija njegovog prezimena i njemačke riječi automat, što znači mašina. Tako su opisali njegovu sklonost da govori tehnokratskim jezikom.

Doživljavaju ga kao nekog ko pripada konzervativnom krilu SPD-a. Ali, prema ocjeni DW-a, nije ga moguće u potpunosti okarakterisati ni kao konzervativca ni kao ljevičara. Napomenuli su da je kao zamjenik predsjednika Jusosa, organa SPD-a koji okuplja mlade, imao vrlo radikalne i kritičke stavove o kapitalizmu. Međutim, to se promijenilo.

“Nenametljiv političar” koji se “bazukom” bori protiv krize

Promjena se desila nakon što se specijalizirao za poslovno pravo. Za pretpostaviti je da mu je to dobro došlo da, kako je zaključio DW, zabljesne u krizi uzrokovanoj pandemijom koronavirusa. Kao ministar finansija je bio odgovoran za isplatu milijardi eura pomoći privredi i građanima.

“Ovo je bazuka i posao mora biti urađen. Stavljamo naše oružje na sto kako bismo pokazali da smo dovoljno snažni da prevladamo ekonomske probleme”, poručio je Scholz.

Za razliku od drugih kandidata za kancelare Armina Lascheta iz CDU-a/CSU-a i Annalene Baerbock iz Zelenih nije imao gafove. Ova činjenica i to da se predstavlja kao političar koji donosi stabilnost su za posljedicu imali rast popularnosti među Nijemcima.

Sve ukazuje na to da će uspjeti uraditi ono što je ranije istakao novinar DW-a Mehmed Smajić u razgovoru za Klix.ba.

“Nenametljiv je političar koji bi svoju stranku, koja iz godine u godinu osvaja sve manje glasova, trebao vratiti na poziciju na kojoj je nekada bila”, naglasio je.

Veći minimalac – glavno obećanje

Smajić i drugi kao njegovo najznačajnije obećanje izdvajaju povećanje minimalca sa 9,60 eura na 12 eura po satu. Želi povećati plate njegovateljima. Namjerava graditi više stambenih jedinica kako bi se zaustavilo naglo povećanje cijena stanarina. Kao zadatak je postavio zaštitu okoliša, što podrazumijeva pretvaranje Njemačke u vodećeg izvoznika tehnologije za zaštitu okoliša.

Prema anketama, i Scholzov SPD je prva stranka, a zbog toga se već govori o tome da će Njemačka nakon dužeg vremena ponovo dobiti ljevičarsku vlast.

Sigurno je da će mu biti teško opravdati povjerenje i nastaviti odličan politički i ekonomski kontinuitet koji je uspostavila Angela Merkel.

(SB)

Oznake: Olaf Šolc