Vijesti 19.06.2016.

Mogući razorni zemljotresi u Banjaluci i Trebinju

ČITANJE: 2 minute

Područje Bosne i Hercegovine često je pogođeno zemljotresima ali manje jačine. Oko 20 manjih zemljotresa zabilježeno je samo od početka ove godine. Kako objašnjavaju iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH (FHMZBiH), tačnije odjela za seizmologiju, teritorija BiH spada u seizmički relativno aktivnu zonu.

“Generalno gledano ovo područje je tektonski vezano za veliki rasjed Zemljine kore koji od sjeverne Indije (Himalaji) preko teritorije Irana, Turske i Grčke (istočni Mediteran) te prelazi južnim dijelom teritorije gdje skreće ka sjeverozapadu. Pored ovog globalnog rasjeda postoji nekoliko značajnih regionalnih rasjeda (bugojanski, višegradski, neretvanski, banjalučki). Duž svih ovih rasjeda mogu se generirati zemljotresi razorne jačine”, navodi se na zvaničnoj stranici FHMZBiH.

Pored toga, na području planine Treskavice (koja je zbog toga i dobila ime) registrovana je epicentralna zona veoma snažnih zemljotresa. Na svim ovim područjima, prema historijskoj arhivi FHMZBiH, javljali su se zemljotresi magnitude veće od 3,0 Richtera ili više od pet stepeni Merkalijeve skale u epicentru.

Takođe, na teritorijama Dubrovnika, Makarske, Knina i Crne Gore javljaju se zemljotresi razorne snage koji mogu imati značajan efekat i na teritoriji BiH. Na samoj teritoriji BiH gotovo svakodnevno se javljaju, u prosjeku, tri zemljotresa intenziteta manjeg od tri stepena Merkalijeve skale, koje registruju samo instrumenti.

Snažniji zemljotresi su relativno rijetki. Svake godine bude desetak zemljotresa koji mogu izazvati osjetljivo podrhtavanje tla ili nanijeti materijalnu štetu na građevinskim objektima. Od 1900. godine, od kada se na ovom području zemljotresi instrumentalno registruju zabilježeno je 1.084 zemljotresa čija magnituda je bila preko 3,0 Rihtera ili intenzitet veći od pet stepeni Merkalijeve skale, odnosno to su zemljotresi koji su izazvali materijalne štete ili su odnijeli ljudske živote.

Mada je vrlo nezahvalno davati “prognozu” seizmičkih događanja za bilo koju teritoriju, ipak na osnovu instrumentalnih podataka (kataloga), primjenjujući matematičko-fizikalni model seizmičnosti, došlo se do zaključka da se u narednih 50 godina na teritoriji BiH mogu očekivati zemljotresi maksimalnog intenziteta do sedam stepeni Merkalijeve skale.

Zemljotresi tog intenziteta izazivaju materijalna oštećenja na građevinskim objektima, uglavnom bez ljudskih žrtava. Međutim, za vremenski period od 100 i više godina, prema ovim prognozama, može doći do razornih zemljotresa u jugoistočnom i sjeverozapadnom dijelu BiH (područje Trebinja, Neuma, Banjaluke i planine Terskavice) koji mogu izazvati ogromne materijalne štete na građevinskim objektima i odnijeti mnogo ljudskih života.

(AA)