Vijesti 24.11.2022.

Mogućnost da se stručna praksa odvija i kod privatnog poslodavca

ČITANJE: 2 minute

Vlada Republike Srpske utvrdila je na današnjoj sjednici Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju u kojem je novina da se propisuje mogućnost da se praktični rad i stručna praksa odvija i kod privatnog poslodavca, što je jedan od koraka ka uvođenju dualnog obrazovanja.

Osim toga, predloženo je da se nastavniku i saradniku koji ima dijete sa psihofizičkim smetnjama u razvoju da mogućnost da produži izborni period u zvanja na lični zahtjev, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Od usvajanja važećeg Zakona o visokom obrazovanju, Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo je pratilo njegovu primjenu i zaključeno je da postoji potreba da se pojedine odredbe zakona preciznije definišu, odnosno da se pojedine situacije zakonski urede.

Na sjednici je utvrđen i Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju Republike Srpske zbog potrebe preciznijeg formulisanja pojedinih odredaba koje se odnose na modele recenzije studijskih programa i postupak akreditacije studijskih programa.

Predloženim modelima bi se racionalizovali postupci akreditacije, budući da je važećim zakonom predviđeno da se postupci vanjskog vrednovanja za javne visokoškolske ustanove finansiraju iz republičkog budžeta.

Pored toga, različiti modeli akreditacije omogućavaju kvalitetniji i svrsishodniji postupak, jer uključuju angažovanje stručnjaka iz užih naučnih oblasti.

Usvojen plan interventnih nabavki proizvoda za sljedeću godinu

Vlada Republike Srpske usvojila je danas plan interventnih nabavki proizvoda, robe i sredstava za sljedeću godinu kojim se definišu vrsta, količina i vrijednost proizvoda, robe i sredstava, kao i nosioci snabdijevanja u jedinicama lokalne samouprave.

Planom je sačinjena lista od 975 dobavljača u 52 lokalne zajednice u Republici Srpskoj, a opštine Kupres, Oštra Luka, Rudo, Istočni Drvar, Kalinovik, Petrovac, Kneževo, Istočni Mostar, Istočni Stari Grad, Krupa na Uni i Stanari izjasnile su se da nemaju registrovanih privrednih društava, pravnih i fizičkih lica koja su osposobljena organizaciono, kadrovski i materijalno-tehnički da vrše ulogu nosioca snabdijevanja.

Interventno snabdijevanje u ovim lokalnim zajednicama će se, u slučaju potrebe, sprovoditi u skladu s odredbama Zakona o interventnim nabavkama, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Odredbama ovog zakona Vlada Srpske jednom godišnje, na prijedlog Ministarstva trgovine i turizma, najkasnije do 30. novembra tekuće godine donosi plan interventnih nabavki proizvoda, robe i sredstava.

Ministarstvo trgovine i turizma, u saradnji sa jedinicama lokalne samouprave, sačinjava listu nosilaca snabdijevanja koji su privredna društva i ostala pravna i fizička lica osposobljena da na najbolji način, blagovremeno i efikasno učine dostupnim proizvode, robu i sredstva.

(Srna)