Vijesti 30.03.2019.

“MOJE DIJETE JE ŽRTVA NASILJA” Samohrana majka iz Banjaluke optužuje školu i nakaradni sistem obrazovanja

ČITANJE: 3 minute

Javnost je svakodnevno svjedok potresnih ispovijesti samohranih majki koje prolaze golgotu kako bi djecu izvele na pravi put, a u moru problema, najviše bole oni koji dolaze od institucija koje bi trebale biti saveznici, a ne neprijatelji.

Samohrana majka Helena J. iz Banjaluke podnijela je nedavno prijavu Ministarstvu prosvjete i kulture RS zbog kako je navela, institucionalnog i vršnjačkog nasilja koje već duže vrijeme trpi njeno dijete u banjalučkoj Osnovnoj školi “Georgi Stojkov Rakovski”.

I dok direktor škole Dušan Mišljenović uopšte nije želio komentarisati slučaj, samohrana majka je za Srpskainfo ispričala da godinama nailazi na nesaradnju nadležnih u pomenutoj školi.

Priznaje da je godinama okretala glavu, nadajući se da će se problemi riješiti, ali umjesto rješenja, problemi su kulminirali.

Helena J. podsjeća da je njeno dijete u osnovnoj školi godinama bilo na meti vršnjaka, o čemu kako kaže, svjedoče i odlasci u Hitnu pomoć okrvavljene glave. Pored svega toga, dijete je postalo i glavni krivac za sve što se događa u učionici.

– Sve je kulminiralo neosnovanom optužbom mog sina za krađu novca od drugih učenika. Događaj mi je prijavljen od strane razrednog starješine, koji me je pozvao telefonom 15. marta u poslijepodnevnim časovima i zahtijevao da dođem u školu povodom prijave učenika koji pohađaju isti razred da je kod mog sina pronađen nestali novac – prisjetila se Helena.

Priča da je po dolasku u školu i razgovora sa razrednikom i učenicima utvrđeno kako njeno dijete nije ukralo ništa, niti je novac pronađen kod njega. No, osim lažne optužbe ogorčenu majku zaboljelo je još nešto.

– Razrednik nije bio spreman za saradnju kako bi razriješili detalje slučaja, razgovarao je sa mnom veoma grubo i neprofesionalno, prijetio mi je da će me kao majku prijaviti Centru za socijalni rad i nakon toga me je izbacio iz škole – ispričala je Helena J.

Samohrana majka navodi da je njeno dijete godinama u školi izloženo i vršnjačkom nasilju.

Helena J. priznaje da ni njezin sin nije cvjećka, ali da odnos nadležnih u školi pod sloganom “ćuti i trpi, jer si kriv” nije način da se riješe problemi koji su sve brutalniji.

– Moj sin već duže vrijeme izložen je optužbama od strane nastavnika i učenika da se neprimjereno ponaša, te je izložen fizičkim napadima od strane učenika iz razreda – prilikom tih napada sin je zadobio povrede glave, izbijen mu je zub, nerijetko se dešavalo da ga tuku tako što ga jedan učenik drži, a drugi ga udara šakama, da mu stavljaju upaljene petarde u torbu i u džepove, obaraju na zemlju i šutaju ga nogama – ispričala je ogorčena majka.

U prijavi koju je podnijela resornom ministarstvu Helena ističe da nasilje i diskriminacija od strane nastavnog i rukovodnog osoblja, kao i učenika škole traje duže vrijeme, a da je posljednji incident bila kap koja je prelila čašu.

Ministarstvo: Od škole zatražena informacija

Ministarstvo prosvjete i kulture RS zaprimilo je prijavu majke i zatražićemo informaciju od Osnovne škole “Georgi Stojkov Rakovski” u vezi sa navodima iz prijave, a potom postupiti u skladu sa svojim nadležnostima. Prema Protokolu o postupanju u slučajevima vršnjačkog nasilja među djecom i mladima u vaspitno-obrazovnom sistemu RS, zaposleni u školi dužni su preduzeti mjere da se odmah zaustavi i prekine nasilno postupanje prema djetetu, te obavijestiti radnike stručne službe škole o tome.

– Stav Ministarstva je da vaspitno-obrazovne ustanove kontinuirano treba da rade na stvaranju klime nulte tolerancije na nasilje tokom nastavnih i vannastavnih aktivnosti – saopštili su iz škole.

(Srpskainfo)