Vijesti 10.01.2016.

Mokri i klizavi kolovozi

ČITANJE: 4 minute
Vremenska prognoza
Saobraćaj se ovog jutra u Republici Srpskoj i Federaciji BiH odvija po mokrim i klizavim kolovozima zbog naglog porasta temperature vazduha i topljenja snijega, kao i kiše koja je padala ili još pada na području Hercegovine, a u višim predjelima i preko prevoja mjestimično je zasniježen kolovoz i moguća poledica.

Ovakvo vrijeme pogoduje i čestim odronima zemlje i kamenja na kolovoz, što zahtijeva dodatan oprez u vožnji, saopšteno je iz Auto-moto saveza /AMS/ Republike Srpske.

Dežurne ekipe preduzeća za puteve su na terenu, tako da su za sada svi putevi prohodni. Na svim putnim pravcima vozačima iz AMS savjetuju maksimalno opreznu vožnju i obavezno posjedovanje zimske opreme.

Na graničnom prelazu Gradiška na izlazu iz BiH, odnosno ulazu u Hrvatsku čeka se od 60 do 90 minuta, pa se preporučuje korištenje prelaza Gradina i Kozarska Dubica, gdje trenutno nema dužih zadržavanja, kao ni na ostalim prelazima.

Na magistralnom putu Vukosavlje – entitetska granica /Karuše/ dionica Šešlije – Johovac i Johovac – Rudanka produžena je izmjena režima saobraćaja koja podrazumijeva povremene obustave saobraćaja uz privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

U toku su radovi na izgradnji obilaznice oko Brčkog na magistralnom putu Brčko – Bijeljina, zbog čega je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja u naselju Gredice.

Na dionici Brčko – Lončari, u naselju Gorice zbog radova izmjenjen je režim saobraćanja i vozači treba da poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Zbog izlaska vozila i građevinskih mašina koje su angažovane na izgradnji autoputa Banjaluka – Doboj, izmijenjen je režim saobraćaja na magistralnom putu dionica Klašnice jedan – Prnjavor /Naseobina Lišnja/, gdje je izmijenjen režim saobraćaja i obavezno je poštovanje postavljene saobraćajne signalizacije.

Na regionalnom putu dionica Vijaka dva – Razboj u toku su radovi na sanaciji klizišta i rehabilitaciji kolovoznog zastora, zbog čega se saobraćaj odvija jednom trakom, uz naizmjenično propuštanje vozila.

Preko mosta u mjestu Dragalovci na snazi je zabrana saobraćaja za teretna vozila preko pet tona ukupne mase i visine veće od 3,5 metra.

Zbog izvođenja radova na izgradnji puta Nevesinje – Berkovići dionica Vojne – Zovi Do, saobraćaj se odvija usporeno.

Na dionici regionalnog puta Ukrina – Vijaka, u Vijačanima zbog radova na sanaciji kolovoza saobraćaj se odvija povremeno jednom trakom. Na putu Karanovac – Mitrovići na mjestu klizišta saobraćaj se odvija jednom saobraćajnom trakom.

Na regonalnom putu Gornja Vijaka jedan – Gornja Vijaka dva privremeno će biti preusmjeren saobraćaj na novoizgrađenu saobraćajnicu, zbog radova na izgradnji vijadukta na autoputu Banjaluka – Doboj, dionica Prnjavor – Doboj.

Na dionici regionalnog puta Kotor Varoš – Mitrovići radi izvođenja radova na rekonstrukciji i sanaciji gradske vodovodne mreže i proširenja kanalizacione mreže, saobraćaj se odvija naizmjenično jednom saobraćajnom trakom, uz privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Na regionalnom putu dionica Ukrina – Vijaka, u Vijačanima zbog radova na sanaciji kolovoza saobraćaj se odvija povremeno jednom trakom. Na putu Karanovac – Mitrovići na mjestu klizišta saobraćaj se odvija jednom saobraćajnom trakom.

Na magistralnom putu dionica Brod na Drini – Šćepan Polje, nakon završenih radova na poboljšanju uslova odvijanja saobraćaja moguć je saobraćaj za autobuse M3 klase /vozila sa više od 22 sjedišta i čija najveća dozvoljena masa je veća od pet tona/ i saobraćaj vozila čija ukupna masa ne prelazi 16 tona.

Na regionalnom putu Bratunac tri – Drinjača i dalje ostaje na snazi zabrana za teretna vozila ukupne mase veće od 3,5 tone i autobuse klase M3, dok se zabrana ne odnosi na autobuse prevoznika Holding “Drinatrans” Zvornik.

Iz AMS navode da je zbog velikog broja poziva na broj 1285 informacije o stanju na putevima i pomoć na putu u Republici Srpskoj moguće dobiti i na telefone 066/823-000 i 065/492-029.

Na putevima u Federaciji BiH nisu zabilježeni duži zastoji, a frekvencija vozila je slabijeg intenziteta.

Kraći zastoji mogući su na dionicama na kojima se izvode sanacioni radovi, a gdje je obavezno poštovanje privremeno postavljene saobraćajne signalizacije, uključujući pravac Jablanica – Prozor, gdje se zbog sanacionih radova saobraćaj odvija jednom trakom naizmjenično, uz moguće povremene obustave.

Zbog pomjeranja terena obustavljen je saobraćaj za teretna vozila više od 3,5 tone najveće dopuštene mase i autobuse na tranzitu kroz Sarajevo. Saobraćaj za ove kategorije vozila preusmjeren je kroz grad.

(Srna)