Vijesti 09.01.2016.

Molotovljevim koktelima protiv dogovora sa Crnom Gorom i Srbijom

ČITANJE: 2 minute
kosovo nemiri
Albanski demonstranti danas su zasuli kamenicama i molotovljevim koktelima policijski kordon, a potom i zgradu Vlade i parlamenta samoproglašenog Kosova u Prištini.

Zapaljeno je nekoliko prozora na zgradi Vlade poslije čega je intervenisala policija i uspješno odbila demonstrante, javlja dopisnik Srne.

Policijski kordon je postavljen ispred spomenika Skenderbegu na oko 100 metara od zgrada Vlade i parlamenta, tako da su demonstranti potisnuti sa trga ispred Narodnog pozorita.

Obraćanje vođa opozicije, koji su organizovali protest, završeno je, a plato ispred Narodnog pozorišta je prekriven gustim dimom.

Bivši haški optuženik Ramuš Haradinaj, koji je vođa opozicione Alijanse za budućnost Kosova, rekao je u obraćanju okupljenima da premijer Kosova Isa Mustafa i njegov prvi pomoćnik Hašim Tači moraju da odu sa vlasti.

On je dodao da je “ovo dan kada se narod dogodio”, navodeći da je “ova i ovakva korumpirana Vlada morala davno da ode s vlasti jer je osiromašila i uništila Kosovo”.

Vođa Građanske inicijative “Nisma” Fatmir Limaj pozvao je građane da se priključe zahtjevu za smjenu Mustafinog kabineta i podsjetio da su skoro sve opštine na Kosovu donijele odluke o neprihvatanju sporazuma o formiranju zajednice srpskih opština i demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

-Te odluke se moraju ispoštovati i zato Vlada koju vodi Isa Mustafa mora da padne- poručio je Limaj.

Kosovska policijska služba angažovala je nekoliko vodenih topova, desetine bornih vozila i nekoliko stotina policajaca, uključujući pripadnike specijalne jedinice ROSU, da bi potisnula demonstrante iz centra Prištine, rečeno je Srni u Kosovskoj policiji.

Prema istom izvoru, pet policajaca je povrijeđeno, a uhapšeno je šest demonstranata.

Zaplijenjena je velika količina molotovljevih koktela, skrivenih u kontejnerima i žardinjerama.

Policija je u međuvremenu aktivirala i rezervni sastav, nastojeći da odbije demonstrante koji nastavljaju da policiju zasipaju molotovljevim koktelima i tvrdim predmetima.

Više hiljada Albanaca okupilo se u Prištini na protestima protiv Vlade samoproglašenog Kosova, kao i sporazuma sa Srbijom o formiranju zajednice srpskih opština i sporazuma sa Crnom Gorom o demarkaciji granice.

(Srna)