Vijesti 28.08.2015.

Molotovljevim koktelom na azilantski dom

ČITANJE: 1 minuta
molotovljev-koktel

Nepoznate osobe su u mjestu Zalćemendorf u Donjoj Saksoniji bacile Molotovljev koktel na zgradu jednog azilantskog doma, gdje je već živjela jedna Somalijka i njenih troje djece, javljaju njemački mediji.

“Polazimo od toga da je u pozadini ovog događaja mržnja prema strancima”, rekao je jedan porparol policije, prenose mediji.

Majka i njena djeca nisu povrijeđeni, pošto su se u momentu napada nalazili u jednoj sporednoj prostoriji, a policija, kako se navodi, istražuje slučaj.

Broj napada na izbjeglice u Njemačkoj raste i u samo jednoj sedmici u avgustu izbio je požar u šest azilantskih domova, prenose njemački mediji, koji pišu i da veliki broj napadača nije, međutim, povezan sa desnicom.

Ukazujući da za 2015. godinu još nema tačnih podataka o podmetnutim požarima, magazin “Fokus” podsjeća da je samo u jednoj sedmici u avgustu bilo šest požara.

Požari su izbili u azilantskim domovima u Deblenu (Saksonija), Nauenu (Brandenburg), Vajsahu (Baden-Virtemberg), Nojštatu (Bavarska) i u Berlinu, a policija provjerava da li je motiv mržnja prema strancima.

Prema podacima Fondacije “Amadeo Antonio” lane je najviše napada na izbjeglice registrovano u Sjevernoj-Rajni Vestfaliji i Saksoniji, ali se sada slika promijenila, pa je tako, prema informacijama “Špigla”, broj napada u Berlinu smanjen, a u Rajnland-Pfalcu, Šlezvig-Holštajnu, Donjoj-Saksoniji i Saksoniji porastao.

(Agencije)