Politika 02.02.2021.

Momčilo Antonić: Jesam patriota britkog jezika, ali šovinista i nacista nikad

ČITANJE: 5 minuta

Objava na društvenim mrežama u kojoj je Momčilo Antonić, poslanik SNSD-a u Narodnoj kupštini RS, odbornika u Skupštini grada Banjaluka Ivana Begića nazvao „ustašom, irvasom, Draškovim kmetom“ izazvala je brojne reakcije u javnosti.

Na početku razgovora za Banaluka.net, Antonić je odgovorio na pitanje – šta ga je navelo na ovakav oštar vokabular?

– Ivan Begić je političar koji već neko vrijeme djeluje antisrpski: fizički udara ratnog vojnog invalida bez razloga i nemoćnijeg od njega, skida fotografije legitimno izabranih političkih lidera Srba s obe strane Drine, Dodika i Vučića, s autoputa “9. januar”, skrnavi spomenik na Trgu Krajine, napada institucije Republike Srpske i mnoge druge stvari. Putem svog portaloida često se bavi sa mnom i mojoj porodicom, pišući razne negativne kvalifikacije i u tom negativnom kontekstu uvijek stavlja moju fotografiju s tri prsta. Kad sam se ja raspitivao o njemu, vidio sam da su mu preci bili takvi kakvi jesu, što naravno ne znači da je on takav i da nosi tu vrstu bremena, ali ja nisam mogao naći neki valjani razlog zašto ima potrebu za takvim postupcima u politici – rekao je Antonić za Banjaluka.net.

Mnogi su je okarakterisali kao govor mržnje i odraz šovinizma. Kako gledate na takve tvrdnje? Planirate li se izviniti?

– Nisu to mnogi, već isključivo pojedinci, blogeri i novinari, koji su plaćeni da blate sve što ima veze sa SNSD-om i koji na taj način vrše pritiske iz nekih njihovih interesa. Ja ne mrzim nikog i upravo se borim protiv šovinizma, patriota jesam, ali šovinista i nacista nikad. Istina je da sam britkog jezika, ali isto tako sam spreman ljudski se izviniti onima koji isto tako razmišljaju. Ivanu Begiću sam spreman da se izvinim, nakon što se on izvini za antisrpsko djelovanje svih ovih godina.

Različite reakcije stizale su i od Vaših partijskih kolega. Kako gledate na takva tumačenja? Da li ste iznenađeni pojedinim?

– To je sve normalno da često imamo različita misšljenja, iako neki žele nas u SNSD-u prikazati kao da niko ne smije imati svoje mišljenje. Poštujem mišljenje kolega, ali me nekad iznenadi što zaborave komentarisati postupke nekih iz opozicije.

U objavama niste štedjeli ni političare koji dolaze iz redova Vaše partije, pa ste o Snježani Novaković Bursać i Denisu Šulić poručili da plaćaju cijenu kompenzacionih mandata i „pričaju ono što im se kaže“. Možemo li takve riječi dovesti u vezu sa eventualno nekim ranijim sukobima unutar stranke?

– Nema sukoba u SNSD-u. Različitih mišljenja da, ali sukoba ne. Stranka je stabilna, ima i lidera i organizaciju i trudimo se da je unapređujemo.

Nakon izbornog poraza u Banjaluci najavljivane su korjenite promjene u Gradskom odboru SNSD-a, od rukovodstva pa nadalje. Kako ocjenjujete trenutno stanje u odboru? U kojoj mjeri su takve promjene realizovane?

– I dalje smo najjača stranka u Banjaluci, ali potrudićemo se da vratimo naklonost onih koje smo izgubili u prethodnom periodu. Neke stvari se trenutno dešavaju, ali na rukovodstvu partije je da odredi dalji kurs djelovanja. Nadam se da će fokus djelovanja biti mjesni odbor i nadam se da ćemo uspješno odgovoriti trendu društvenih mreža.

Kako se, prema Vašem mišljenju, Draško Stanivuković snašao u novoj ulozi?

– Rano je za ocjenu, ali vidim da ne ide u dobrom pravcu. Ja ću ga cijeniti na osnovu ispunjenih obećanja koje je dao građanima u kampanji. Mislim da se mora vratiti u okvire svoje nadležnosti, a ne da proziva kriminal koji nije na sudu dokazan. Vidim da sve odluke donosi sam, bez učešća koalicionih mu partnera, pa i PDP-a, i čini mi se da funkciju često koristi za lične obračune sa neistomišljenicima. Izgubio je već naklonost mnogih, jer je stranački zapošljavao, one sa sumnjivim obrazovanjem, a obećavao je da će se boriti protiv toga.

Kakve su Vaše prognoze u pogledu daljeg funkcionisanja i saradnje unutar rukovodstva Grada Banjaluka u prilikama kada gradonačelnik nema skupštinsku većinu?

– Ja sam za kompromise, jer je to jedini način da narod ne ispašta. Narod je to, na kraju krajeva, tako i izabrao. Pitanje je samo da li je gradonačelniku stalo da ostavi nešto iza sebe u Banjaluci ili da glumi opoziciju i sprema sebi kampanju za opšte izbore. Za dobro funkcionisanje Grada bitno je da se što prije shvati da jedni bez drugih ne mogu.

Nešto turbulentniji period SNSD prati i po pitanju koalicionih partnera. Promjene su se desile i na republičkom i na lokalnom nivou. Kako gledate zaokrete koji su se desili na relaciji SNSD-DNS i SNSD-SPS?

– Skupštinska većina je i više nego stabilna. Neki koalicioni partneri se često ponašaju tako da preuzimaju zasluge za sve dobre stvari, a ograđuju se od nekih manje dobrih stvari. DNS je bio najduže u koaliciji s SNSD-om, ali očigledno njihov kurs djelovanja zavisi od funkcije predsjednika stranke. SPS je mlada partija, nije mi do kraja jasno u kom pravcu djeluju i šta im je cilj.

Politička scena Republike Srpske uslijed čestih promjena političkih dresova i formiranja novih političkih partija čini se nikad podložnija promjenama. U kojem djelovanju vidite budućnost SNSD u takvim uslovima? Koji su koalicioni partneri sa kojima treba da gradi saradnju?

– SNSD će i dalje biti lider, glavni vizionar i pokretač procesa, prva i najglasnija u zastupanju interesa Republike Srpske i njenog naroda. Svi koalicioni partneri koji dijele naše vrijednosti i kojima je Republika Srpska iznad svakog ličnog i partijskog interesa su dobrodošli.

(Nevena Stanojević)