Magazin 09.04.2016.

Monika Beluči uskoro u Banjaluci

ČITANJE: 1 minuta
monika
U sklopu akcije “Negujmo srpski jezik” čiji je pokretač Filološki fakultet Beograd, Sekretarijat za kulturu i Biblioteka Beograd, Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske će 28. aprila ugostiti srpskog režisera Emira Kusturicu, italijansku divu Moniku Beluči te dr Neleta Karajlića koji su promoteri pomenute inicijative, pišu  “Novosti”.

Podsjetimo, Belučijeva je prethodnih godinu dana bila čest gost Republike Srpske, jer je za to vrijeme na Mokroj Gori, u Trebinju i na drugim lokacijama širom Srbije snimala film “Na mliječnom putu” sa Emirom Kusturicom.

Više puta je ponavljala da je “zaljubljena u našu zemlju, običaje i jezik”, a ovom akcijom je to simbolično i dokazala. Nedavno se, za potrebe kampanje, lepa Italijanka slikala sa Pravopisom srpskog jezika u rukama.

Cilj kampanje “Negujmo srpski jezik” je da se, uz učešće poznatih ličnosti i isticanje različitih jezičkih pouka, građani podstaknu da vode računa o tome kako pišu i govore i da se podigne nivo svijesti o značaju njegovanja ispravnog pisanja i govorenja.

Do sada su izrađeni mnogobrojni edukativni posteri sa fotografijama poznatih ličnosti iz sveta umjetnosti, zabave, sporta, poput Anice Dobre, Tihomira Stanića, Marčela, Rade Đuričin, Nebojše Glogovca, Nemanje Radulovića, Ivane Španović, Duška Kovačevića i mnogih drugih.

(Novosti.rs)