Vijesti 24.09.2015.

Monstruozno: Američki vojnici tolerisali običaj silovanja dječaka u Avganistanu

ČITANJE: 1 minuta
usa-vojska
Nekoliko američkih vojnika je svjedočilo da su tokom okupacije Avganistana 2001. godine prisustvovali sceni zlostavljanja maloljetnog dječaka, ali da su dobili striktnu naredbu svoje komande da se ne bave sporednim stvarima.

Kapetan Den Kvin je rekao da je ušao u sukob sa jednim čovjekom, komandantom avganistanske policije, koji je seksualno zlostavljao dječaka.

– Udario sam ga nekoliko puta i bacio ga na zemlju. Željeli smo da dobro zapamti da takve stvari nikada ne bi ponovio – rekao je Kvin.

Američkom kapetanu pridružio se i poručnik Čarls Martland, koji je zajedno sa njim pretukao komandanta avganistanske policije, koje su sversdno pomagale SAD. Njih dvojica su dobili ekspresnu opomenu iz Vašingtona da se ne miješaju u te stvari, te da je to problem Avganistana.

Naime, njih dvojica su prekinuli ritual koji se u Avganistan zove “bacha bazi”, što u slobodnom prevodu znači “igra sa dječacima”. U tom ritualu stariji muškarci seksualno iskorišćavaju mlade dječake.

– Nismo mogli da zaustavimo ta lokalna silovanja jer je naša vlada finansirala pripadnike milicije koja je ta zlodjela i činila. Nismo smjeli da “podrivamo njihov autoritet”. To je bilo najteže izvršenje naređenja u mom životu – izjavio je Martland.

Pentagon je, sa druge strane, odbio da prizna da je američkim vojnicima izdata takva naredba.

– Nikada nismo odobravali takvu praksu, niti naređivali vojnicima da stoje sa strane. Mi se strogo zalažemo za poštovanje ljudskih prava – izjavio je portparol kapetan Džef Dejvis.

(Blic.rs)