Mosad poslao delfina da špijunira Palestince

delfin

Pripadnici Hamasa uhvatili su delfina za koga izvori u Pojasu Gaze kažu da je na sebi imao kamere na daljinsko upravljanje i drugu opremu za špijunsku misiju u korist Izraela, navode izraelski mediji.

Životinju su uhvatili prije nekoliko nedelja u Sredozemnom moru pripadnici elitne Hamasove jedinice pomorskih komandosa, koji su se ubacivali u Izrael tokom prošlogodišnjeg rata između izraelske vojske i Hamasa.

Delfina špijuna je navodno poslao Izrael da donese snimke o obuci pripadnika Hamasa.

Palestinski list “Al Kuds” piše da je delfin privukao pažnju hamasovaca zbog  “sumnjivih pokreta”.

Oprema za špijuniranje nađena je kada je izvađen iz mora i provjeren.

Na njemu je takođe bila sprava koja može da ispaljuje harpune dovoljno velike da mogu da rane ili čak ubiju čoveka, prenose izraelski  mediji.

Ovo nije prvi put da se Izrael optužuje da koristi životinje kako bi špijunirao svoje neprijatelje.

Ranije je navodno slao ptice u špijunske operacije i ajkulu koja je ubila nekoliko turista u Egiptu 2010. godine.

Za nju je rečeno da radi za Mosad kako bi nanela štetu egipatskom turizmu.

Jedan orao proglašen je takođe za špijuna Mosada dvije godine kasnije.

Šta se desilo sa delfinom – špijunom i gde je sada, ne zna se, navodi izraelski ” Džeruzalem post”, niti su izraelski zvaničnici bilo šta komentarisali.

Hamas vjeruje da je Izrael koristio delfina da ili prati pomorske komandose, članove vojnog krila te organizacije Brigada al Kasam ili da cilja njihove operativce dok treniraju u moru, preneli su strani mediji.

“Njujork Post” piše da nije neoubičajno da se morski sisari koriste u te svrhe i precizira da SAD navodno imaju 85 delfina i 50 morskih lavova, koji su od 1960. godine korišćeni da lociraju mine i neprijateljske plivače.

Pomorski program za sisare, vredan 14 miliona dolara, navodno ima sedište u Svemirskom i pomorskom sistemu ratne komande u San Dijegu, prema pisanju “Biznis insajdera”.

(Agencije)

NA DAN GRADA: “Krajiška kuća” u Banjaluci počinje sa radom od 22. aprila

Na Dan grada Banjaluka – 22. aprila trebalo bi da bude otvrena “Krajiška kuća” u kojoj će lokalni poljoprivrednici prodavati svoje proizvode, izjavio je Srni direktor banjalučkog Centra za razvoj poljoprivrede i sela Draško Ilić. Ilić je izrazio nadu da će do februara izvođač početi sa prilagođavanjem namjeni prostora u centru grada na Bulevaru cara

Podrška Vlade Srpske za projekte od životnog interesa

Opština Bileća proslavlja krsnu slavu grada i hrama- Savindan. Započeti su brojni infrastrukturni projekti i njihova realizacija je prioritet lokalne uprave, za šta će imati podršku Vlade Srpske. To je potvrdio i premijer Radovan Višković. Danas je ozvaničen završetak radova prve faze izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže. Prva faza kapitalnog projekta, izgradnje kanalizacione i vodvodne

NEŠIĆ: Pavić mi je dao podršku uz dva uslova, prihvatio sam oba

Nakon nekoliko sedmica spekulacija o velikom sukobu između bivšeg i trenutnog predsjednika Demokratskog narodnog saveza (DNS) došlo je do razgovora Marka Pavića i Nenada Nešića tokom kojeg su riješene sve dileme. Marko Pavić će u doglednom periodu biti imenovan za počasnog predsjednika DNS-a, tok će Nenad Nešić uz podršku rukovodstva stranke, uključujući i Marka Pavića,

Otvoreno novo igralište na Laušu

Novo dječije igralište otvoreno je danas u Karađorđevoj ulici na Laušu, u okviru velike akcije u kojoj je u posljednje tri godine izgrađeno 25 igrališta na području Banje Luke. Igralište na Laušu izgrađeno je u okviru zajedničkog projekta Grada i Razvojnog programa UN-a (UNDP).

RADOJIČIĆ: Nove školske dvorane na Starčevici i Laušu

Grad Banja Luka je u posljednje tri godine preduzeo brojne aktivnostti na obnovi školske infrastrukture na cjelokupnom području Banje Luke, uključujući i seoske škole, a u ovoj godini nac očekuje još jedan veliki projekat – izgradnja nove sporske dvorane za Osnovnu školu “Branko Radičević” na Starčevici, izjavio je danas gradonačelnik Igor Radojičić.

Ukazali se u Bratuncu: Ipak aktivisti PDP-a, a ne „omladinci“

Alternativna televizija prenijela je da je Draško Stanivuković organizovao prevoz autobusom iz Banjaluke koji je išao za Bratunac na skup “Buđenje Srpske”. Na snimcima i fotografijama jasno se vidi da je u autobusu bilo praznih mjesta, što znači da čak ni u Banjaluci nisu uspjeli napuniti autobus.