Vijesti 24.08.2015.

Mosad poslao delfina da špijunira Palestince

ČITANJE: 2 minute

delfin

Pripadnici Hamasa uhvatili su delfina za koga izvori u Pojasu Gaze kažu da je na sebi imao kamere na daljinsko upravljanje i drugu opremu za špijunsku misiju u korist Izraela, navode izraelski mediji.

Životinju su uhvatili prije nekoliko nedelja u Sredozemnom moru pripadnici elitne Hamasove jedinice pomorskih komandosa, koji su se ubacivali u Izrael tokom prošlogodišnjeg rata između izraelske vojske i Hamasa.

Delfina špijuna je navodno poslao Izrael da donese snimke o obuci pripadnika Hamasa.

Palestinski list “Al Kuds” piše da je delfin privukao pažnju hamasovaca zbog  “sumnjivih pokreta”.

Oprema za špijuniranje nađena je kada je izvađen iz mora i provjeren.

Na njemu je takođe bila sprava koja može da ispaljuje harpune dovoljno velike da mogu da rane ili čak ubiju čoveka, prenose izraelski  mediji.

Ovo nije prvi put da se Izrael optužuje da koristi životinje kako bi špijunirao svoje neprijatelje.

Ranije je navodno slao ptice u špijunske operacije i ajkulu koja je ubila nekoliko turista u Egiptu 2010. godine.

Za nju je rečeno da radi za Mosad kako bi nanela štetu egipatskom turizmu.

Jedan orao proglašen je takođe za špijuna Mosada dvije godine kasnije.

Šta se desilo sa delfinom – špijunom i gde je sada, ne zna se, navodi izraelski ” Džeruzalem post”, niti su izraelski zvaničnici bilo šta komentarisali.

Hamas vjeruje da je Izrael koristio delfina da ili prati pomorske komandose, članove vojnog krila te organizacije Brigada al Kasam ili da cilja njihove operativce dok treniraju u moru, preneli su strani mediji.

“Njujork Post” piše da nije neoubičajno da se morski sisari koriste u te svrhe i precizira da SAD navodno imaju 85 delfina i 50 morskih lavova, koji su od 1960. godine korišćeni da lociraju mine i neprijateljske plivače.

Pomorski program za sisare, vredan 14 miliona dolara, navodno ima sedište u Svemirskom i pomorskom sistemu ratne komande u San Dijegu, prema pisanju “Biznis insajdera”.

(Agencije)