Svijet 17.06.2024.

Moskva će tražiti zvanično međunarodno priznanje prave prirode zločina nacističke Njemačke

ČITANJE: 1 minuta

Rusija će tražiti zvanično međunarodno priznanje prave prirode zločina nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu, rekao je stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja, podsjećajući da je Njemačka, koja je počinila tako velike zločine, bila jedan od glavnih sponzora rezolucije o Srebrenici.

“Usvajanjem rezolucije o Srebrenici napravljen je presedan koji će svakako uticati na dalje diskusije o proglašavanju drugih istorijskih tragedija za genocid”, rekao je Nebenzja za RIA Novosti.

Na pitanje da li Rusija planira da predloži rezoluciju o genocidu protiv sovjetskih naroda u okviru Generalne skupštine UN, on je podsjetio da je jedan od glavnih sponzora rezolucije o Srebrenici bila upravo Njemačka, koja je počinila velike zločine za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Prema njegovim riječima, Rusija je uvijek pridavala veliki značaj očuvanju istorijskog sjećanja i vraćanju pravde onima koji su stradali i poginuli tokom velikog rata, prenosi RT Balkan.

“Zločini nacističke Njemačke nad narodima Sovjetskog Saveza, uključujući opsadu Lenjingrada i masovno istrebljenje civila, su i dalje jedna od najbolnijih tema za nas. Nastavićemo da svim raspoloživim sredstvima tražimo zvanično priznanje prave prirode ovih zločina i obnavljanje istorijske istine na međunarodnom nivou”, naglasio je Nebenzja.

(Srna)