Vijesti 28.12.2015.

Moskva: Crveni trg zatvoren za doček Nove godine

ČITANJE: 1 minuta

 

Crveni trg
Crveni trg u Moskvi, tradicionalno mjesto okupljanja za doček Nove godine, biće zatvoren 31. decembra zbog bezbjednosnih razloga, saopštile su gradske vlasti.

Ove godine će policija vraćati svakog ko se pojavi na trgu sa željom da na tom mjestu u ponoć isprati staru i dočeka Novu godinu uz zvonjavu Kremaljskog sata, rekao je šef moskovske bezbjednosne službe Aleksej Majorov, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu gradske uprave.

Kao zvaničan razlog za zatvaranje jedne od najvećih turističkih atrakcija Rusije, što je odluka bez presedana, navodi se snimanje koncerta uživo za državni televizijski Kanal 1, čemu će moći da prisustvuje samo odabrana publika, prenosi AFP.

Bivši poslanik Aleksandar Kljukin rekao je za radio “Komersant” da je ovaj iznenadni potez “isto što bi bilo i zatvaranje Tajms skvera u Njujorku”.

Moskva je uvela niz oštrih mjera bezbjednosti otkako je u novembru u Parizu izveden niz terorističkih napada.

Ti napadi su pogoršali uznemirenost izazvanu obaranjem ruskog putničkog aviona iznad egipatskog Sinaja krajem oktobra, kada je ubijeno 224 ljudi, za šta Moskva tvrdi da je teroristički akt.

-Nije tajna da je Moskva poželjna meta za međunarodne teroriste- rekao je ranije ovog mjeseca gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin.

(B92)