Region 12.05.2022.

Moskva ne bi smatrala prijateljskim gestom promjenu stava Srbije o sankcijama Rusiji

ČITANJE: 2 minute

Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je danas da se Moskva nada da Srbija neće promijeniti stav o uvođenju sankcija Rusiji i da takvo opredijeljenje Beograda ne bi smatrala prijateljskim korakom.

“Ta nada (da Srbija neće promijeniti stav o sankcijama op.a.) je dosta čvrsta, na osnovu izjava na najvišem nivou, ali i analize uzroka i niza razloga zbog kojih se Srbija ne pridružuje sankcijama. Riječ je o razlozima koji su veoma važni za razvoj Srbije, a i većina stanovništva ne misli da treba podržati sankcije protiv Rusije“, rekao je Bocan-Harčenko za Radio-televiziju Vojvodine.

On nije želio odgovoriti na pitanje kakve bi posljedice po odnose dvije zemlje imalo uvođenje sankcija Rusiji, rekavši jedino da “sankcije nisu prijateljski korak, posebno ne sankcije ovih dimenzija“ ukazavši na to da je izrazio nadu da do toga neće doći.

Bocan-Harčenko je naveo da “ne bi rekao da ima nekih promjena u odnosima Srbije i Rusije“ i ukazao da Moskva nije otkazala nijedan projekt od strateškog značaja sa Srbijom.

“Nema promjena unazad ni loših naznaka, sa jedne strane, ali, sa druge strane, naravno da geopolitička situacija može imati odjeka na odnos Rusije sa svakom zemljom, uključujući Srbiju. Najvažnije je da se Srbija istrajno, dostojanstveno, i uz poštovanje nacionalnih interesa, ne pridružuje sankcijama protiv Rusije. Taj stav je čvrst i dosljedan, predsjednik (Aleksandar op.a.) Vučić je to više puta potvrdio“, kazao je ruski ambasador.

Naveo je da su pregovori Beograda i Moskve o novom ugovoru o snabdijevanju ruskim gasom “u pripremama“ i dodao da će na njih utjecati ukupni odnosi dvije zemlje, ali i situacija na tržištu.

“Nema sumnje da će Rusija uzeti u obzir da je Srbija prijateljska zemlja, da imamo strateški odnos. Deklaraciju o strateškim odnosima niko nije doveo u pitanje u posljednje vrijeme, ona je važeća i za Moskvu i za Beograd. Pregovori se nikada ne vode izvan cjelokupnih političkih odnosa dvije zemlje, u obzir se mora uzeti činjenica da se Srbija nije pridružila sankcijama, ali i situacija na energetskom tržištu“, kazao je ruski diplomata.

On je rekao da Rusija neke nedavne poteze Srbije “objašnjava pritiscima Zapada“ na Beograd.

“EU vrši nevjerovatan pritisak na Srbiju, izvan prihvatljivih dimenzija. Teško nam je prihvatiti da je moguće takvo ponašanje EU, ali i Washingtona, taj pritisak na Srbiju i prijetnje sankcijama, na zemlju koja je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji“, kazao je.

Bocan-Harčenko je naveo da Rusija nije promijenila stav prema nezavisnosti Kosova i dodao da je takve navode “nametnuo Zapad“.

(SB)