Svijet 11.09.2020.

MOSKVA TRAŽI DOKAZE O TROVANJU: Sukob Rusije i Njemačke na zasjedanju Savjeta bezbjednosti UN

ČITANJE: 1 minuta

Njemačka i pet njenih zapadnih saveznika sukobilo se danas sa Rusijom na mjesečnom zasjedanju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija u vezi sa trovanjem opozicionog aktiviste Alekseja Navaljnog.

Predstavnik Moskve tražio je dokaze da je novičok upotrebljen protiv kritičara Kremlja, dok je ambasador Njemačke saopštio da su nalazi predati međunarodnoj agenciji za hemijsko oružje, prenosi AP.

Sukob između Rusije i Njemačke dogodio se na mjesečnom zasjedanju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, na kojem su učestvovali i ambasadori Sjedinjenih Država, Belgije, Velike Britanije, Estonije i Francuske, koji su izrazili zabrinutost zbog tvrdnji Berlina da je ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni žrtva napada hemijskim oružjem.

Tokom zasjednja ruski ambasador pri UN Vasilj Nebenzia je Savjetu bezbjednosti saopštio da je Rusija strana koja je najviše zainteresovana da otkrije šta se dogodilo Navaljnom i da Moskva želi da Njemačka podijeli dokaze do kojih je došla.

Takođe je istakao da su ruski doktori koji su spasili njegov život nisi otkrili prisustvo otrova.

Njemački ministar odbrane je rekao da su dokazi o trovanju predati Organizaciji za zabranu hemijskog oružja u Hagu, koja se stara o implementaciji Konvencije o hemijskom oružju.

(N.S/ Banjaluka.net)