Svijet 22.01.2023.

Moskva tvrdi da ruska vojska napreduje u dva grada u oblasti Zaporožja

ČITANJE: 1 minuta

Ruski državni mediji tvrde da ruska vojska napreduju prema dva grada u ukrajinskoj regiji Zaporožje, gdje su se borbe intenzivirale ove sedmice nakon nekoliko mjeseci stagniranja fronta, prenosi The Moscow Times.

Ruski zvaničnik u okupiranom dijelu regiona Vladimir Rogov rekao je da su ofanzivne akcije koncentrisane oko dva grada: Orihiva, oko 50 kilometara južno od regionalnog glavnog grada Zaporožja pod kontrolom Ukrajine i Huljajpolja, dalje na istok.

“Front je mobilan, posebno u dva pravca: Orihiv i Huljajpole”, rekao je Rogov, a prenosi agencija Ria Novosti, prenosi Klix.ba.

On je kazao da se na tim područjima vode aktivne borbe, navodi agencija.

“Inicijativa je u našim rukama”, dodao je.

U svom dnevnom izvještaju u nedjelju, ukrajinska vojska je rekla da je “više od 15 naselja pogođeno artiljerijskom vatrom” u Zaporožju. Ranije ove sedmice, Rogov je najavio “lokalnu ofanzivu” oko Orihiva i rekao da je ruska vojska preuzela kontrolu nad selom Lobkove, u blizini rijeke Dnjepar. On je također ove sedmice rekao da su borbe “naglo pojačane” u južnom regionu.

U subotu je ruska vojska saopćila da su njene trupe vodile “ofanzivne akcije” u regionu Zaporožja tvrdeći da su “zauzele povoljnije linije i položaje”. Front na jugu Ukrajine je nedavno bio znatno tiši nego na istoku, a Moskva se povukla iz glavnog grada Hersona u novembru. Rusija tvrdi da je pripojila region Zaporožje zajedno sa još tri ukrajinska regiona, ali ga ne kontroliše u potpunosti.

Dok Moskva kontroliše velike dijelove južnog dijela regiona, njen glavni grad Zaporožje i sjeverni dio nisu pali u ruke ruskih vojske.

(Z.M)

Oznake: Rusija, Zaporožje