Vijesti 15.06.2016.

Most kod „Incela“ : Slijedi raskid ugovora ili izmjena projekta

ČITANJE: 2 minute

Radnici i mašine ni danas nisu radili na izgradnji novog mosta kod “Incela”, u naselju Česma, a da li će doći do izmjene projekta koju traži izvođač, ili će s njim biti raskinut ugovor biće poznato sutra.

Zoran Novaković, načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja, rekao je da su danas predstavnici grada imali sastanak sa nadležnima u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

“Održali smo sastanak, a još neke analize tražimo od Direkcije za implementaciju projekta pa ćemo tokom sutrašnjeg dana imati jasan stav o tome, odnosno da li ćemo pristati na izmjene projekta ili će biti raskid ugovora”, rekao je juče Novaković.

Izvođač “Prijedorputevi”, koji je obustavio radove, traži da visina mosta bude podignuta za oko 70 cm, što gradu kao investitoru ne odgovara. Radenko Crnogorac, direktor “Prijedorputeva”, ističe da su investitorima, gradu i ministarstvu, predložili korekciju tehničkog rješenja u skladu sa visinom voda zabilježenih za vrijeme poplava 2014. godine, ali još čekaju njihovu odluku i nadaju se da će usvojiti njihovo tehničko rješenje.

“Ukoliko se ne ispoštuje korekcija koju tražimo, jedna od mogućih varijanti je i raskid ugovora. Naša namjera nije da se raskine ugovor po bilo kome osnovu i ako usvoje našu promjenu tehničkog rješenja mi garantujemo da ćemo radove završiti u predviđenom roku”, istakao je juče Crnogorac.

Miladin Maličević, predsjednik Savjeta MZ Česma, kaže da se neko poigrava sa nervima stanovnika Česme, jer koji god projekat da se počne realizovati u Česmi je “povuci-potegni”.

“Prošle su dvije godine od kada smo u poplavama ostali bez mosta, a i kad je konačno krenula izgradnja – stala je, i traži se izmjena projekta. Radovi su stali prije nego što su počeli”, kaže Maličević.

Mještani su ogorčeni jer je u jeku građevinska sezona, a ne radi se.

“Most je žila kucavica Česme i veza s ostatkom grada. Trenutno smo u jako lošoj situaciji jer moramo da idemo i po deset kilometara okolo da bismo došli do grada”, kazao je stanovnik ovog naselja Mile Petrušić.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kažu da izvođač još nije dobio odobrenje za svoje zahtjeve.

“Grad i Jedinica za koordinaciju poljoprivrednih projekata su trenutno u fazi pregovora s izvođačem radova, sa neizvjesnim završetkom, uz dvije moguće opcije: pristajanje na izmjene projekta ili raskid ugovora”, dodaju iz Ministarstva.

(Nezavisne)