Vijesti 08.11.2020.

“MOST U DOCU BIĆE SIMBOL BANJALUKE” Početak prve faze gradnje najvećeg mosta na Vrbasu

ČITANJE: 2 minute

Danas počinje prva faza izgradnje novog mosta u banjalučkom naselju Dolac, vrijednog 7,5 miliona KM, koji će povezati centar grada i naselja Obilićevo i Starčevica.

Ceremoniji početka gradnje najvećeg mosta u Banjaluci prisustvuje i predsjednica Srpske Željka Cvijanović.

Izradnja mosta u Docu sadrži sedam faza i ne podrazumijeva samo izgradnju najvećeg mosta, već i rekonstrukciju saobraćajnica i priobalnog dijela na obje strane Vrbasa.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić na ceremoniji početka gradnje mosta u Docu rekao je da će ovaj most biti simbol i razglednica grada.

– Oko nas nastaje Banjaluka 21. vijeka. Ovo je veliki dan za naš grad. Јesmo opterećeni nekim drugim temama, ali ovako krupni projekti će se vidjeti tek sa generacijama koje dolaze – rekao je Radojičić.

Radojičić je rekao da je ovo nova silueta i nova razglednica grada, koju će, nadam se, turisti fotografisati kao što su fotografišu Kastel.

Prema njegovim riječima, u prvoj fazi gradiće se kolski most namijenjen za saobraćaj motornih vozila, sa četiri saobraćajne trake, u oba smjera, ukupne širine oko 21 metar, a rok za izvođenje radova je dvije godine.

“Ovo je komplikovan i složen projekat jer će novi most, ne samo biti jedan od simbola grada, već će u saobraćajnom smislu kvalitetnom vezom povezati lijevu i desnu obalu Vrbasa i centar grada sa Obilićevom i Starčevicom – istakao je Radojičić, prenosi RTRS.

Predsjednica Srpske je istakla da je ovo veliki dan za Banjaluku, i da izgradnja najvećeg mosta u Banjaluci nosi pečat domaće pameti i kreacije.

– Ovo ne radimo za sadašnjost, već za neka buduća vremena i generacije – rekla je Cvijanović.

Ona je dodala da zajedno sa gradonačelnikom Radojičićem imaju viziju kako Banjaluka, ali cijela Srpska trebaju da izgledaju.

– Banjaluka je naše ogledalo u koju moramo ulagati najviše napora. Uprskos krizi izazvanoj virusom korona,  mi smo započeli i realizovali mnoge projekte koji na čast i za ponos. Zato je ovaj most pokazatelj ambicija koje imamo za ovaj grad – rekla je ona, prenosi RTRS.

(A.M/Banjaluka.net)