Vijesti 29.12.2015.

Most u Priječanima: Otvaranje do Nove godine, samo se još ne zna koje?

ČITANJE: 2 minute
most prijecani
Most u Priječanima trebalo je da bude završen još u avgustu, pa je onda otvaranje pomjereno za septembar, da bi potom definitivno bilo riješeno da će izgradnja biti završena do kraja oktobra. Zatim je završetak radova prolongiran za 15. decembar, da bi prema posljednjim informacijama most trebalo da bude završen do Nove godine!

Malo koji projekat u gradu je imao toliki broj rokova, a mještani se pitaju i za ovaj posljednji, koji bi trebalo da istekne do kraja godine, da li je riječ o kalendarskoj, pravoslavnoj ili možda idućoj godini?

Mnogo obećanja

Most koji povezuje Priječane sa Zalužanima na drugoj strani Vrbasa odnijele su poplave prošle godine, a zbog toga su i danas mnogi prinuđeni da idu zaobilaznim putem i po 12 kilometara do posla, škole ili doktora. Mještani su dobili “snažna uvjeravanja” da ove godine bar neće morati da organizuju prevoz za učenike ili da ih ispisuju i vode u druge škole, na kraju su svi ipak morali da se snalaze kako znaju i umiju.
– Radovi su, koliko znamo, u toku, asfaltirali su dio pristupnog puta, ali niko više neće da precizira kada će biti završeni. Rečeno je do kraja godine, ali ne znamo da li misle na ovu kalendarsku, pravoslavnu ili kinesku. Jeste crni humor, ali ne znam više šta da kažem o pitanju tih rokova. Ipak, važno je da se nešto radi. U petak i subotu radnici su postavljali asfalt, a što se tiče uslova, nikad nije bio ljepši decembar, tako da vremenske prilike ne mogu biti razlog da ne rade – kaže predsjednik Savjeta građana Mjesne zajednice Priječani Nebojša Tojagić.

Problem finansije

Grad Banjaluka zadužen je za nadzor izvođenja radova, a ni njima nije najjasnije zbog čega se toliko odgađa i kasni sa završetkom. Dobar dio građana upravo njih krivi za neispunjena obećanja i kašnjenje, ali u ovom projektu, kako kažu u Gradskoj upravi, oni su samo u ulozi nadzornog organa.

– Mi smo tu da vršimo nadzor nad kvalitetom izvedenih radova, i u interesu nam je da taj prioritetni projekat bude što prije završen. Znamo da investitor “Vode Srpske” ima problem sa plaćanjem izvođača radova i da je zbog toga došlo do pomjeranja rokova. Ipak, kad je riječ o ovom pitanju, nama su ruke vezane – kaže portparol Gradske uprave Milenko Šajić.

Problem sa plaćanjem izvođača radova traje već duže vrijeme, a skoro 50 odsto radova urađeno je “na lijepe oči”. Novca nema, a očekivala se pomoć iz Fonda solidarnosti RS, koji je sredstva namijenjena za regulaciju Široke rijeke, trebalo da preusmjeri na projekat završetka izgradnje mosta u Priječanima. Prema procjenama, čitav projekat košta oko 410.000 maraka.

(Press)