MOSTAR: Dodik otvorio Sajam privrede, Kina zemlja partner

Sajam privrede/gospodarstva u Mostaru zvanično je otvorio predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, a gostima se obratio i predstavnik zemlje partnera Kine Džang Šenfeng i direktor Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak.

Dodik je pozdravio sve one koji su učinili nesumnjiv napor da se ova manifesatija održi.

“Neka je uspješna ova sajamska manifestacija, da bude mnogo dobre saradnje”, rekao je Dodik i proglasio sajam otvorenim.

Dodao je da to što je Kina zemlja partner sajma govori koliko je to važna šansa kada globalna ekonomija posustaje, a kineska ekonomija se pokazuje kao važna da ne posustane.

“Mnogo toga možemo naučiti od Kine, kako se iz teške situacije može napraviti ekonomski uzlet”, rekao je Dodik.

Ukazao je da je prošle godine zemlja partner bila Srbija, koja u regionu ima najveći uzlet i zbog toga se zahvalio Vučiću.

“Sajam nije samo susret privrednika nego susret različitih kultura”, poručio je Dodik.

Pedstavnik zemlje partnera Kine Džang Šenfeng pročitao je pismo koje je uputio kineski premijer. Istakao je da je Državni savjet Kine uputio čestitke u ime kineske vlade i u svoje lično ime.

Dodao je da su ostvarili djelotvornu obostranu saradnju, te da su spremni tu saradnju da povećaju.

“Mostarski sajam je značajan sajam u regionu i Kina će izlagati opremu iz oblasti poljoprivrede i kućnih proizvoda”, rekao je Šenfeng. Dodao je da ohrabruju i kineske kompanije da grade fabrike u Centralnoj i Istočnoj Evropi.

Na izložbenom prostoru od dvije hiljade kvadratnih metara izlaže više od 50 kineskih kompanija.

“Učestvuju i mala i srednja preduzeća iz velikog broja pprovincija Kine” naglasio je Šenfeng.

Direktor Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak poželjela je svima dobrodošlicu u Mostar na 22. Sajam gospodarstva.

“Ulažemo napore da sajam svake godine bude bolji”, rekla je Bošnjak. Navela je da će u sklopu sajma koji traje pet dana biti i mnoštvo tematskih konferencija i okruglih stolova.

“Počašćeni smo što je Kina, trgovinska velesila, zemlja partner sajma”, istakla je Bošnjak i dodala da je partnerstvo sa izlagačima iz Kine, koje su prisutni na Sajmu, značajan doprinos Sajmu.

Otvaranju manifestacije prisustvovao je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta BiH Borjana Krišto, te zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Dragan Čović.

Svečanosti prisustvuju brojni drugi gosti iz svijeta politike, privrede, kulture i sporta, vjerski velikodostojnici.

Mostarski sajam, jedan od najznačajnijih i najposjećenijih privrednik manifestacija u regiji, biće održan u Slobodnoj zoni Hercegovine na 30.000 kvadratnih metara zatvorenog i otvorenog izložbenog prostora.

Sajam će trajati do 13. aprila, a predviđeno je održavanje niza konferencija, prezentacija i poslovnih susreta privrednika.

(Nezavisne, foto: Srna)

POSJETA MAĐARSKOJ: Dodik se u utorak sastaje sa Orbanom

Za Srbe koji žive u Mađarskoj Republika Srpska je druga matica, poručili su to iz Samouprave Srba u Mađarskoj, nakon sastanka sa srpskim članom i predsjedavajućim Predsjedništva BiH. Milorad Dodik danas je razgovarao sa predstavnicima srpskih organizacija u Mađarskoj, profesorima Srpske Gimnazije i predstavnicima srpskih kulturnih zajednica o položaju Srba u Mađarskoj, političkoj situaciji u

NEDELJKO MILAKOVIĆ NAPUŠTA DNS: Razmatra prelazak u Ujedinjenu Srpsku ili Poligraf

Iako je došao u Demokratski narodni savez kao veliko pojačanje i političar koji je na izborima imao oko 4.000 glasova, Nedeljko Milaković je vrlo brzo postao smetnja ljudima u DNS-u, tako da će uskoro napustiti ovu stranku, saznaje opcija.net. Svojevremeno, predsjednik DNS-a Marko Pavić garantovao je Milakoviću da će ga vratiti na mjesto direktora Gradskog

Obilježeno pola vijeka banjalučke Osnovne škole “Sveti Sava”

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je značaj obilježavanja 50 godina postojanja i rada Osnovne škole “Sveti Sava” u Banjaluci, te navela da je Vlada Srpske kroz različite intervencije u ovu školu uložila dva miliona KM. Cvijanovićeva je napomenula da ova ustanova u tom pogledu nije izuzetak, te da je to slučaj i sa svim

PROGRAM PREKVALIFIKACIJE U IT Počela obuka za 100 nezaposlenih mladih

Polaznici prve IT prekvalifikacije u RS, pilot programa Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS i Inovacionog centra Banjaluka, počeli su danas zvanično intenzivnu obuku iz oblasti programiranja i poslovno-komunikacijske vještine. U narednih šest mjeseci 100 mladih visokoobrazovanih ljudi, koji nisu uspjeli da pronađu posao u RS u svojim strukama, očekuje najprije

Napali policajce i psovali im majku

Banjalučka policija uhapsila je Dušana Džajića (31) i Adrijanu Stevanović (26) jer su tokom redovne kontrole napali policajce. Nezvanično saznajemo da su Stevanovićeva i Džajić bili pod dejstvom alkohola i narkotika. Kako su naveli iz Policijske uprave Banjaluka, navodeći inicijale, tokom obavljanja redovnih poslova i zadataka, u subotu u Bulevaru Milutina Milankovića u Banjaluci policija

RADOJIČIĆ: Aktuelna administracija ispunjava obećanja prethodnika

Banjaluka je nakon višegodišnjeg čekanja dobila novi most preko Vrbasa. Upravo završetak poslova na koje se u gradu čeka decenijama te izvršenje obećanja koja su godinama stara je, prema riječima gradonačelnika Igora Radojičića, obilježilo prethodan period njegovog rada. – Uspjeli smo spojiti Istočni tranzit koji je čekao od 1986. Napravili smo prvu javnu sportsku dvoranu

Suđenje Raduloviću i Stijaku: Završne riječi u septembru

Suđenje bivšim policijskim inspektorima Srđanu Raduloviću (34) i Ognjenu Stijaku (34), optuženima za šverc narkotika, obilježila je danas burna rasprava u sudnici i to u vezi sa zakazivanjem termina iznošenja završnih riječi, budući da su rokovi probijeni. Radulović je čak bio i nakratko udaljen iz sudnice jer je tokom suđenja više puta prekidao sudiju, a