MOSTAR: Dodik otvorio Sajam privrede, Kina zemlja partner

Sajam privrede/gospodarstva u Mostaru zvanično je otvorio predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, a gostima se obratio i predstavnik zemlje partnera Kine Džang Šenfeng i direktor Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak.

Dodik je pozdravio sve one koji su učinili nesumnjiv napor da se ova manifesatija održi.

“Neka je uspješna ova sajamska manifestacija, da bude mnogo dobre saradnje”, rekao je Dodik i proglasio sajam otvorenim.

Dodao je da to što je Kina zemlja partner sajma govori koliko je to važna šansa kada globalna ekonomija posustaje, a kineska ekonomija se pokazuje kao važna da ne posustane.

“Mnogo toga možemo naučiti od Kine, kako se iz teške situacije može napraviti ekonomski uzlet”, rekao je Dodik.

Ukazao je da je prošle godine zemlja partner bila Srbija, koja u regionu ima najveći uzlet i zbog toga se zahvalio Vučiću.

“Sajam nije samo susret privrednika nego susret različitih kultura”, poručio je Dodik.

Pedstavnik zemlje partnera Kine Džang Šenfeng pročitao je pismo koje je uputio kineski premijer. Istakao je da je Državni savjet Kine uputio čestitke u ime kineske vlade i u svoje lično ime.

Dodao je da su ostvarili djelotvornu obostranu saradnju, te da su spremni tu saradnju da povećaju.

“Mostarski sajam je značajan sajam u regionu i Kina će izlagati opremu iz oblasti poljoprivrede i kućnih proizvoda”, rekao je Šenfeng. Dodao je da ohrabruju i kineske kompanije da grade fabrike u Centralnoj i Istočnoj Evropi.

Na izložbenom prostoru od dvije hiljade kvadratnih metara izlaže više od 50 kineskih kompanija.

“Učestvuju i mala i srednja preduzeća iz velikog broja pprovincija Kine” naglasio je Šenfeng.

Direktor Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak poželjela je svima dobrodošlicu u Mostar na 22. Sajam gospodarstva.

“Ulažemo napore da sajam svake godine bude bolji”, rekla je Bošnjak. Navela je da će u sklopu sajma koji traje pet dana biti i mnoštvo tematskih konferencija i okruglih stolova.

“Počašćeni smo što je Kina, trgovinska velesila, zemlja partner sajma”, istakla je Bošnjak i dodala da je partnerstvo sa izlagačima iz Kine, koje su prisutni na Sajmu, značajan doprinos Sajmu.

Otvaranju manifestacije prisustvovao je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta BiH Borjana Krišto, te zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Dragan Čović.

Svečanosti prisustvuju brojni drugi gosti iz svijeta politike, privrede, kulture i sporta, vjerski velikodostojnici.

Mostarski sajam, jedan od najznačajnijih i najposjećenijih privrednik manifestacija u regiji, biće održan u Slobodnoj zoni Hercegovine na 30.000 kvadratnih metara zatvorenog i otvorenog izložbenog prostora.

Sajam će trajati do 13. aprila, a predviđeno je održavanje niza konferencija, prezentacija i poslovnih susreta privrednika.

(Nezavisne, foto: Srna)

Neizvjesno uvođenje doživotne robije u Republici Srpskoj

Još nije jasno da li će počinioci najtežih krivičnih djela u Republici Srpskoj na doživotnu robiju. Uvođenje instituta doživotne kazne zatvora, po ugledu na Srbiju, eventualno će analizirati radna grupa u izradi Izmjena i dopuna Krivičnog zakona Republike Srpske koja je na pomolu ove godine. Ipak, u Ministarstvu pravde Republike Srpske za sada nisu sigurni

Održan GEFF i UniCredit energetski efikasan dan u Banjaluci

Povodom obilježavanja Dana planete Zemlje, EBRD (GEFF program), UniCredit Bank Banja Luka te vodeći proizvođači i prodavači zelenih tehnologija, organizovali su “energetski efikasan dan” ispred Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci. Tokom događaja proizvođači i distributeri energetski efikasnih tehnologija, procijenjenih i odobrenih od strane GEFF-a, građanima su predstavili zelene tehnologije kao što su: toplotna

Na simpozijumu u Banjaluci više od 100 neurologa iz Srbije i Srpske

U Banjaluci je danas počeo Međunarodni simpozijum o neurologiji, kojem prisustvuje više od stotinu neurologa iz Srbije i Republike Srpske. Na Simpozijumu pod nazivom “Prvi sastanak neurologa Srbije i Republike Srpske”, biće riječi, između ostalog, o unapređenju kvaliteta liječenja pacijenata. Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske Vlado Đajić rekao je da će na

Prikazana savremena umjetnost i djelo Vlade Miloševića

Manifestacija “Dani Vlade Miloševića” zatvorena je u Banskom dvoru Kulturnom centru koncertom studenata Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci. Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci je kao organizator manifestacije ovogodišnji program posvetila promociji studenata i fokus je bio na domaćem umjetničkom kadru. Najtalentovanijim studentima pripala je čast ne samo da otvore nego i da zatvore ovu uglednu

“POLENSKI SEMAFOR” ZAKOČEN ZBOG DVA FENINGA Poništen tender za mjerenje polena u vazduhu

Mjerenje alergenih vrsta polena u vazduhu u Banjaluci još nije počelo iako je dolaskom proljeća počelo bujanje vegetacije koja kod brojnih Banjalučana izaziva alergijske reakcije. Građani su prethodnih godina svakodnevno dobijali ove informacije na takozvanom „Polenskom semaforu“ na internet stranici Grada ali za ovu sezonu još nije izabrana firma ili ustanova koja bi bila zadužena

POVODOM DANA GRADA Tri koncerta večeras u Banjaluci

Povodom Dana grada Banjaluke, velika regionalna muzička zvijezda Željko Samardžić održaće večeras koncert kod Muzeja savremena umjetnosti. Jazz Poesy Cabaret poklanja rodnom gradu čovječansku pretpremijeru svog novog studijskog albuma. Koncert će biti održan u Narodnom pozorištu Republike Srpske, sa početkom u 20 časova. Na koncertu će se pored starih izvesti i devet novih pjesama koje