Vijesti 13.01.2016.

Mostar: Potrebno odlučno djelovanje protiv vršnjačkog nasilja

ČITANJE: 4 minute
vrsnjacko nasilje
Aktuelno pitanje vršnjačkog nasilja i zlostavljanja u Mostaru je danas okupilo stručnjake iz domena obrazovanja na tematskoj sjednici Koordinacije ministara obrazovanja i nauke u Federaciji Bosne i Hercegovine, gdje su donesene određene preporuke za suzbijanje ovog problema, javlja Anadolu Agency(AA).

Na trosatnom sastanku koji je održan u zgradi Vlade Federacije BiH u Mostaru, prema riječima učesnika, nikad ozbiljnije se nije govorilo o problemima vršnjačkog nasilja i zlostavljanja sa ciljem suzbijanja ovog teškog problema koji je sve češća tema šire javnosti.

Federalna ministrica Elvira Dilberović je iskazala nezadovoljstvo činjenicom da ovome sastanku nisu bili prisutni svi ministri (oni koji rade po hrvatskom planu i programu).

-Iznimno mi je žao da svi kantonalni ministri ili barem njihovi predstavnici nisu danas prisustvovali ovoj koordinaciji ministara sa vrlo važnom i vrlo senzibilnom temom i mislim da prosto moraju biti odgovorni pred građanima i javnošću federacije BiH, jer riječ je o temi koja se tiče cijele društvene zajednice- kazala je ministrica Diblerović.

Ona je rekla da su na sastanku otvorene brojne teme, te su pokušali napraviti cjelovitu sliku najkonkretnijih i najhitnijih preporuka koja moraju sva ministarstva sa koordinirajućom ulogom koju ima Federalno ministarstvo, u što dogledno vrijeme provesti kako bi spriječili bilo kakvu vrstu vršnjačkog nasilja ili delikventnog ponašanja učenika u osnovnim i srednjim školama.

-Ministar civilnih poslova Adil Osmanović je zakazao uskoro konferenciju ministara BiH koja će se također baviti ovom temom, jer mi vidimo i moramo priznati da smo svi kao društvena zajednica zakazali kada je u pitanju vršnjačko nasilje- kazala je Dilberović.

Ona je istaknula da svi segmenti društva moraju snositi odgovornost.

-Mi smo se ovdje bavili obrazovnim sistemom. Dotaknuli smo se i uloge učitelja, pedagoških zavoda, menadžmenta, ministara svih onih koji su uključeni u odgojno-obrazovni proces.

Međutim, isto tako želim odavde odaslati poruku cijeloj javnosti da je jednako tako odgovoran svaki vid i segment društva- kazala je ministrica Dilberović.

Mora se, kako je naglasati, dati popularnost vaspitno obrazovnim emisijama i uključiti naučno istraživački radnici i javni univerziteti, te posebno katedre za pedagogiju i psihologiju, kao i sve one interdisciplinarne nauke koje mogu pomoći u prevenciji, detektovanju i sprječavanju vršnjačkoga nasilja.

-Mi smo danas usvojili izvjesne zaključke, neki od njih će biti realizirani na sljedećoj koordinaciji ministara na federalnom nivou. Neki su već realizirani, danas smo dobili suglasnost i ja se zahvaljujem zaista na velikog angažmanu današnjih ministara- rekla je Dilberović.

Usvojene su određene preporuke koje će potpisati Dilberović i kantonalni ministri obrazovanja.

Pojačan inspekcijski nadzor, dodatne edukacije i nastavnog osoblja i menadžmenta, te edukacija roditelja i učenika, metodologija prikupljanja podataka, vođenje javnih kampanja… neke su od donesenih preporuka koje će biti dostavljene svim kantonalnim ministarstvima koji bi trebali da se provode u svima obrazovnim ustanovama.

Pored toga, kako je kazala Dilberović, u saradnji katedri za psihologiju na Univerzitetu u Sarajevu će biti urađen priručnik za profiliranje učenika sa problemom nasilja.

Na kraju sastanaka je spomenut i slučaj Mahira Rakovca, 14-godišnjeg dječaka, koji je izvršio samoubistvo u decembru prošle godine. Njegovi roditelji su u javnim nastupima rekli kako je on bio žrtva vršnjačkog nasilja u Međunarodnoj školi na Ilidži.

-Ovo je pitanje s kojim sam zadnjih dana bombardirana i naravno sa razlogom. Kao prvo bih naglasila bez obzira koliko su u pitanju emocije i koliko je posljednjih dana tragični događaj potresao cijelu javnost u BiH i šire, trebamo ostati hladne glave i raditi najbolje što možemo, a dokaz tome je i ovaj sastanak i budući sastanci koje ćemo organizirati da do takvih slučajeva ne dolazi- kazala je ministrica Dilberović.

Ona je rekla da federalno Ministarstvo nema nadležnost nad radom privatnih obrazovnih ustanova, jer su njihovi osnivači kantonalna ministarstva.

Dilberović je istakla kako ova privatna škola u Sarajevu nema odobrenje ni države na čijoj je teritoriji ni Republike Turske.

-Konkretno, škola u Sarajevu o kojoj se stalno govori nema nikakav sporazum potpisan sa Republikom Turskom niti je turski ministar obrazovanja to odobrio- utvrdila je ministrica Dilberović.

(AA)