Svijet 21.10.2022.

Mozambik počinje izvoziti tečni gas u Evropu

ČITANJE: 1 minuta

Mozambik očekuje da će poslati prvu isporuku tečnog prirodnog gasa (LNG) u Evropu kasnije ovog mjeseca ili početkom novembra, saopštio je danas energetski regulator INP.

Britanski tanker “Britiš sponzor” već je stigao do sjeverne obale Mozambika, a sa “Britiš petroleumom” sklopljen je ugovor o izvozu 3,4 miliona tona gasa godišnje u narednih 20 godina. To je ukupna proizvodnja na nalazištu Koral Sul.

“Kada je riječ o izvozu LNG, to će ići na evropsko tržište, pošto je ‘Britiš petroleum’ posvećen prebacivanju gasnih resursa u Evropu”, saopštio je INP odgovarajući na Rojtersova pitanja.

Izvoz iz Mozambika pomoći će u transformaciji njegove ekonomije pošto će se milijarde dolara sliti u ovu zemlju za razvoj velikih nalazišta gasa u blizini obale, u dubokim vodama basena Rovuma.

Problem za investitore predstavlja nasilje koje vrše pobunjenici povezani s Islamskom državom. Francuski gigant “Total” prošle godine je imao velike gubitke u svom projektu vađenja LNG vrijednom 20 milijardi dolara zbog intenziviranja napada u sjevernoj provinciji Kabo Delgado.

U petogodišnjem konfliktu poginulo je više od 4.000 ljudi, a raseljen je milion, navodi se u podacima Svjetske banke.

(Srna)

Oznake: Evropa, gas, izvoz, Mozambik