Vijesti 12.02.2017.

Moždani udar sve češći kod osoba srednje životne dobi

ČITANJE: 2 minute

Od početka godine u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Republike Srpske evidentiran je povećan broj pacijenata sa akutnim koronarnim sindromom, kao i oboljelih od moždanog udara za približno 20 odsto, potvrđeno je u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Ljekari kažu da je to posledica konzumiranja veće količine masne i slane hrane i pića, ali i temperature vazduha koja je niska ili oscilira, pa pogoršava opšte stanje kardiovaskularnih bolesnika i dovodi do oscilacije pritiska kod hroničnih bolesnika.

Načelnik Klinike za kardiologiju u UKC Tamara Kovačević Preradović kaže da je takvo stanje posljedica i neredovnog uzimanja terapija, te pacijentima savjetuje Šef Odelenja interventne kardilogije na ovoj klinici Saša Lončar naveo je da je prošle godine urađeno ukupno 2.697 procedura.

– Od tog broja ukupno je urađeno 470 perkutanih koronarnih intervencija, od čega su 404 intervencije podrazumevale zbrinjavanje akutnog infarkta miokarda. Od ukupnog broja akutnih infarkta miokarda, 331 je zbrinuto van radnog vremena – rekao je Lončar.

Da je neredovno uzimanje lekova posledica ovih zdravstvenih tegoba saglasan je i šef Jedinice za moždani udar na Klinici za neurologiju Siniša Miljković, koji je istakao i važnost fizičke aktivnosti.

On je istakao da broj novooboljelih od moždanog udara se udvostručuje sa svakom dekadom nakon 45 godina starosti, a dvije trećine moždanih udara se dešava u životnoj dobi nakon 65 godina. Miljković je ukazao da je na našem prostoru primijećen trend povećane učestalosti oboljevanja od moždanog udara kod osoba srednje životne dobi, odnosno od 40 do 60 godina.

On je naglasio da je najveći napredak u liječenju bolesnika sa moždanim udarom postignut sa primjenom takozvane trombolitičke terapije koja se primjenjuje u Jedinici za moždani udar, za određene oblike ishemijskog moždanog udara, koja za četiri puta povećava mogućnost dobrog konačnog ishoda liječenja.

– Prvi put su neurolozi u mogućnosti da djeluju na sam uzrok bolesti, jer ovaj lijek može da razgradi tromb-ugrušak na mestu gde je nastao. Kod davanja same terapije, nažalost, za sada postoji niz ograničenja. Prvo i najbitnije je da se ona može dati samo ako pacijent stigne unutar četiri i po sata od nastanka moždanog udara. Zato je naročito važno da se pacijenti čim osjete simptome ili se posumnja na moždani udar jave lekaru ili direktno neurologu da bi se što prije reagovalo -istakao je Miljković.

On je objasnio da najčešći simptomi i znakovi koji bi govorili u prilog moždanom udaru su slabost jedne strane tijela, smetnje sa govorom, ako pacijent primjijeti da su mu se “iskrivila usta”, neretko pomućeno stanje svijesti, ponekad glavobolja i dezorijentisanost.

(blic)