Politika 16.03.2023.

Može li koalicija u Krajini uticati na većinu u FBiH: Samo SDP može spasiti SDA

ČITANJE: 2 minute

Piše: Danijal Hadžović

Vlast u Unsko-sanskom kantonu formirat će NES, SDA, DF i SBiH. Epilog je to, donekle i logičan, sukoba koji se prethodno odvio na relaciji NES – SBiH nasuprot trojke. Podsjetimo, NES i SBiH su, nezadovoljni raspodjelom pozicija na državnom nivou, najprije istupili iz pregovora o formiranju Vijeća ministara, istovremeno su napustili i osmorku, da bi poslije postavili niz uvjeta za svoju podršku novoj Vladi FBiH.

Krajiški zaokret

Uistinu, iako bi teoretski bilo moguće, za stabilnu većinu bilo bi teško zaobići SDA i DF u formiranju nove Vlade FBiH bez podrške NES-a i Stranke za BiH.

Stoga se postavlja pitanje da li dogovorena vlast u Krajini najavljuje zaokret u FBiH te da li će SBiH i NES biti stranke koje će spasiti SDA i omogućiti im da ostanu na vlasti, kao što mnogi već sada nagađaju.

Odgovor je – neće. Iako bi oni možda bili i skloni tome, glasovi NES-a i SBiH u domovima Parlamenta FBiH potpuno su bezvrijedni za SDA, a za opoziciju i HDZ mogu biti presudni. Iako bi NES i SBiH u Predstavničkom domu sa SDA, DF-om i HDZ-om imali apsolutnu većinu, ove tri stranke bi i bez njih mogle formirati vlast.

Argument Lende

No, pred njima bi ostao problem Predsjedništva FBiH. Naime, potpredsjednik Federacije je SDP-ov Igor Stojanović, koji, jednako kao i Lendo, može blokirati izbor nove Vlade FBiH. Stoga SDA, uporedo s blokadom izbora Vlade koju najavljuje preko svog predsjednika, ulaže ogromne napore u „lobiranje“ prema SDP-u ne bi li promijenili mišljenje ove stranke i naveli ih da u koaliciju uđu sa SDA umjesto svojih dosadašnjih partnera. Ovu opciju, prema pouzdanim informacijama, podržavaju i određene strukture u SDP-u.

Stoga jedina stranka koja istinski može spasiti SDA i omogućiti joj da bude dio sljedećeg saziva vlasti u FBiH jeste SDP.

Politička trgovina

Podrška Stranke za BiH i NES za SDA za formiranje nove Vlade FBiH je irelevantna, jer bi bez njih imali većinu. Sukobljavanje ove dvije stranke s trojkom više je odraz pokušaja političke trgovine i osiguravanja što bolje pozicije za sebe nego što je realna opasnost da bi mogli poremetiti novu većinu u FBiH.

Oznake: koalicija, Krajina