Magazin 26.08.2015.

Može li pol bebe da se montira?

ČITANJE: 3 minute

beba

Neke od tehnika kojima se roditelji služe uključuju određeni stil ishrane, tempiranje začeća prema kineskom kalendaru, ali i određene seks-poze.

Iako će većina reći da im je najvažnije da se dijete rodi živo i zdravo, ljudski je imati određene želje vezane za pol buduće bebe – posebno ako ljudi na primjer već imaju tri djevojčice i baš žele dječaka ili obrnuto. Iako ne postoji pouzdan metod koji će garantovati određeni pol, postoje određene tehnike koje navodno povećavaju šanse.

1. Kineska tabela pola

Iako naučnici demantuju pouzdanost, istraživanja su pokazala da ova tabela u 50 odsto slučajeva pogađa pol. Prema njoj, elementi zemlje, vazduha, vatra i vode u duhu roditelja mogu da utiču na sreću i začeće djeteta određenog pola, a računa se na osnovu godina majke u vrijeme začeća, kao i samog mjeseca začeća.

2. Metod dr. Landruma Šetlesa

Ova tehnika ima određenu naučnu vrijednost, a dr. Šetles tvrdi da ima preko 80 odsto uspješnosti ako par želi dječaka i oko 75 odsto za djevojčicu. Temelji se na tempiranju seksa prema ovulaciji. Tako oni koji žele dječaka treba da planiraju seks na sam dan ovulacije, dok oni koji žele djevojčicu to treba da urade tri do četiri dana prije ovulacije. Šetles tvrdi da je njegov metod tačan jer je polna ćelija gameta koja nosi X hromozom i rezultira djevojčicom veća i sporije se kreće, ali duže živi od Y (muškog) hromozoma koji je manji, brži i kraće živi.

3. Uticaj ishrane

Ovaj metod većinom dobija pozitivne kritike od novopečenih roditelja, a temelji se na vjerovanju da ishrana buduće majke utiče na pol djeteta jer mijenja pH kiselost reproduktivnog trakta. Y hromozomi tj. muški najbolje “uspijevaju” u alkalnoj sredini, dok X ženski hromozomi više vole kiselu sredinu. Tako, ako par želi dječaka, majka treba da jede puno mesa, jaja, i uopštenoo namirnica bogatih proteinima. Za djevojčicu, dobra je ishrana bogata kalcijumom – pa žena treba da pije puno mlijeka, ali i da jede ribu, zelenu salatu… Prema istraživanjima, ovaj metod je uspješan u oko 80 odsto slučajeva.

4. Metod 0+12

Ovaj metod je otkrila jedna australijska majka koja je imala šest sinova i godine je provela nadajući se ćerki. Nakon što je isprobala brojne metode, odlučila je da isproba seks tačno 12 sati nakon ovulacije, koju je mjerila trakicama koje se mogu kupiti u apoteci. Uspjela je i poslije samo jednog odnosa dobila djevojčicu. Tokom godina, ovaj metod se pokazao 70 odsto pouzdanim.

5. Nameštanje u određenu pozu

Takođe se zasniva na bržem kretanju muških spermatozoida i sporijem onih ženskih. Kiselost vagine ugrožava začeće dječaka, pa oni koji žele da beba bude muško treba da koriste poze koje omogućavaju duboku penetraciju tokom ovulacije.

(24sata.hr)