Vijesti 01.09.2015.

Može li se ZSO porediti sa Republikom Srpskom?

ČITANJE: 3 minute
republika kosovo i srpska

Sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština na Kosovu bio je samo prvi korak, a sljedeći je izrada statuta i formiranje same zajednice.

Zvanični Beograd poručuje da će se Zajednica svakako o budućim odlukama konsultovati i sa Vladom Srbije – od privede i obrazovanja do izgradnje i pitanja povratnika.

Predstavnici Zajednice srpskih opština moći će i da predlažu izmjene zakona, postupke pred sudovima a imaće pravo na imovinu i vlasništvo u preduzećima.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić navodi da će ZSO biti odgovorna i za ekonomski razvoj srpskih opština.

“Dakle jasno je definisano ko utvrđuje i ko sporvodi politiku a nema nikakve sumnje da će srpski predstavnici kao i do sada da se konsultuju sa svojom vladom”, ističe Đurić.

Prema njegovim riječima “među 120.000 naših ljudi mnogi nemaju ni dovoljno para, ni kadrovskih i institucionalnih kapaciteta da se problemi koji su zaista ogromni na uspješan način riješe”.

“Dakle moramo svi da zapnemo, nije KIM samo pitanje jednog činovnika u Vladi ili samo neke grupe gradonačelnika, to je zaista pitanje cijele zemlje”, dodaje direktor Kancelarije za KiM.

Finansiranje iz Beograda značiće i zadržavanje uticaja Srbije, ali će sada veća odgovornost biti na kosovskim Srbima.

Beograd će se svakako pitati na koji način se taj novac troši, koji su prioriteti te zajednice i sigurno se Beograd se neće povući potpuno iz nekih uticaja i procesa na Kosovu, kaže Nenad Đurđević iz Foruma za etničke odnose.

“Ali prije svega glavna težina odgovornosti je naravno na ljudima koji su izabrani u opštinama predstavnicima opština i gradonačelnicima jer oni će činiti tu buduću asocijaciju, skupštinu i njene organe”, ističe Đorđević.

Poređenje nadležnosti ZSO sa onim nadležnostima koje ima Republika Srpska nije moguće.

“Svakako to nije ko čita nekim pravnim naočarima taj sporazum, to nije treći nivo vlasti, ali je svakako jedan novi mehanizam samoadministriranja za lokalnu zajednicu, u ovom slučaju za Srbe”, navodi on.

On kaže da se ZSO ne može porediti sa RS i da “jednostavno asocijacija nema ta ovlašćenja i status kao što ima RS u okviru BIH”.

Marko Đurić navodi da “ako samo pogledate mapu i rezultate etničkog čišćenja na KiM vidjećete da Srbi zapravo u tih deset opština žive teritorijalno nepovezano”.

“Zatim, nažalost, Srba je na KiM neuporedivo manje nego Srba u RS i zbog toga bi logika trebalo da bude upravo obrnuta. Dakle baš zato što su Srbi ugroženiji na KIM nego u BIH trebalo bi da imaju što više prava. I mi ćemo se za to zalagati i boriti”, kaže Marko Đurić.

Srbi sa Kosova podsjećaju da zajednica srpskih opština nije uperena protiv Albanaca. Ministar u Vladi Kosova Dalibor Jevtić navodi da će Zajednica omogućiti investicije i u ekonomskom smislu poboljšati život svakog građanina na Kosovu.

(B92)