Biznis 15.11.2015.

Možete li da zamislite svijet bez interneta?

ČITANJE: 2 minute
World wide web
Na današnji dan 1990. Tim Berners Li napravio je dokument u kojem predlaže razvoj World Wide Weba. Već do Božića su imali osnove i prvi browser.

Tim Berners Li s pravom se nalazi na mnogim listama najvažnijih ljudi 20. vijeka, a bez rada ovog naučnika na CERN-u teško bismo mogli da zamislimo današnji svijet. On je u martu 1989. godine napravio prijedlog za dijeljeni informacioni sistem jer su podaci na kojima su mnogi sektori radili mogli lako da se izgube.

Razni sektori koristili su različite računara i softverske sisteme zbog čega nisu mogli međusobno da komuniciraju, a ako bi htjeli da nađu nešto detaljno što je na drugom računaru, morali bi se fizički prebaciti i tamo do kraja obaviti pretragu, a problem je bio i ako nisu znali tačno šta traže.

Zbog toga je Berners Li osmislio rješenje da stranice s dokumentima imaju linkove u mreži računara i da se klikom miša može doći do jednog i drugog podatka, a možda i nečeg sasvim četvrtog. Taj prirodniji način komunikacije s računarom trebalo je da olakša potragu za informacijama na međusobno povezanoj mreži. Da bi to sve bilo moguće, stranice su morale imati oznake u zajedničkom jeziku koji je Berners Li nazvao hipertekst, odnosno HTML koji je i danas temelj internet stranica. Ako bi svako mogao besplatno da kreira te stranice, onda bi imali i ‘worldwideweb’, odnosno svjetski povezanu mrežu podataka.

Berners Li je 12. novembra 1990. s kolegom Robertom Kailiauom objavio dokument WorldWideWeba koji bi se razvijao u dvije faze. Prvo bi se implementirali jednostavni pretraživači, a potom bi se omogućilo drugima da dodaju novi materijal.

Dokument je spominjao i ekstra multimedijalne mogućnosti poput videa i zvuka, ali to im tada nije bilo na listi prioriteta.

(B92)