Vijesti 16.06.2016.

Mreža na Vrbasu upeca 10.000 kubika smeća

ČITANJE: 3 minute

Zaštitna mreža na Vrbasu u Eko-centru “Bočac” ima veliki značaj za zaštitu prirode, biljaka i životinja, ali i očuvanje čistoće grada, jer godišnje zaustavi 10.000 kubika smeća. Taj otpad riječnim tokom dolazi iz opština koje su smještene uzvodno od Banjaluke.

Ranijih godina mreža je bila oštećena i prijetila je opasnost od njenog pucanja, međutim, prema riječima direktora Eko-centar Dragane Kovačević, situacija se promijenila. Problem je što je centar prepušten sam sebi.

– Mreža je u funkciji i više nema opasnosti od pucanja. Njena uloga i značaj su ogromni za ekološki sistem i čistoću obala Vrbasa. Međutim, čini se da to ne vide oni koji bi trebalo. Za njeno održavanje i funkcionisanje godišnje je potrebno između 150.000 i 200.000 maraka. Izdvajamo novac u skladu sa mogućnostima, a naši radnici, uz velike napore, uklanjaju otpad svakodnevno – kaže Kovačevićeva.

Prema njenim riječima, problem je novac koji treba da bude obezbijeđen da bi taj rad bio nastavljen i u budućnosti, jer tu aktivnost ne finansira nijedna od državnih institucija.

– Jedino imamo ugovor sa Hidroelektranom “Bočac”, za koju održavamo jezero u dužini od 18 kilometra i ušće Crne rijeke, radi olakšanog rada HE – kazala je Kovačevićeva.

Dodala je da je grad zadnji put izdvojio 15.000 KM u 2013. godini, a iz republičkih sredstva je finansirano vađenje smeća koje se tu nagomilalo nakon poplava 2014. godine.

– Stiče se utisak da niko ne vodi računa o deponiji smeća na Vrbasu. Pošto se Eko-centar tu nalazi, onda smo mi nekako odgovorni ako se otpad ne uklanja, a izgleda niko nije odgovoran što se to ne finansira. Svjesni smo da grad ne može da obezbijedi novac za sve ove potrebe, ali ako bi se uključile opštine uzvodno i svi oni koji imaju korist od Vrbasa, ti izdaci bi bili podijeljeni – kazala je Kovačevićeva.

Istakla je da postoji sve veća zabrinutost zbog činjenice da se količina otpada iz godine u godinu ne smanjuje.

– Trajno rješavanje problema je da ljudi prestanu da koriste Vrbas kao deponiju – kazala je Kovačevićeva.

Podsjetila je da je mreža puštena u funkciju 2003. godine i da je od tada prikupljeno oko 120.000 kubika otpada.

U Gradskoj upravi su naglasili da zaštitna mreža ima veliki značaj za grad.

– Dosadašnje aktivnosti dale su znatan doprinos da rijeka Vrbas u svom donjem toku, prema gradu, zajedno sa svojim obalama, bude znatno čistija. Grad će u skladu sa raspoloživim sredstvima i nakon utvrđivanja prioriteta sagledati mogućnost da eventualno obezbijedi novac kojim bi bile sufinansirane ove aktivnosti – reklu su u Gradskoj upravi.

Ekolog

Ekolog Nataša Crnković smatra da je rijeka Vrbas definitivno zaslužila više pažnje.

– Akcije čišćenja jesu potrebne, ali one neće riješiti suštinski problem nepravilnog odlaganja otpada, koji je potrebno rješavati duž čitavog toka – rekla je Crnkovićeva, piše Glas Srpske.

(Glas Srpske)