Vijesti 26.11.2021.

Mreža žena MUP-a Srpske obilježila deceniju postojanja

ČITANJE: 2 minute

Mreža žena MUP-a Republike Srpske danas je u Banjaluci obilježila 10 godina postojanja.

Osnovni cilj jeste promovisanje i primjena principa rodne ravnopravnosti i demokratičnosti u obavljanju policijskih poslova, prenosi RTRS.

Značaj žena u Ministarstvu unutrašnjih poslova i više je nego vidljiv, te je zbog toga današnji datum posvećen upravo njima.

Mreža žena MUP-a Srpske prvo je udruženje ovoga tipa na prostoru jugoistočne Evrope. Najveći pokazatelj njihovih dostignuća i napretka u proteklih 10 godina jeste priznanje Međunarodne organizacije Ujedinjenih nacija koja ih je proglasila za najuticajnije udruženje policijskih službenica na svijetu.

– Postigli smo iuzvanredne rezultate koji se ogledaju u više od 1.500 obučenih predstavnika subjekata zaštite i relevantnih institucija za prevashodno sprečavanje nasilja u porodici, te na razvoju uloge žene u MUP-u i drugim bezbjednosnim strukturama – rekla je Željka Mileusnić, članica ove mreže.

Značaj žena u uniformi ogleda se upravo u promjenama koje su donijele. Kako kažu, njihova snaga jeste upravo u tome što dolaze iz sistema, te imaju glas i uticaj koji i te kako koriste.

Sanja Sumonja iz Mreže žena navela je da je za 10 godina ovo udruženje realizovalo širok dijapazon projekata i da su se njegove članice bavile prevashodno ranjivim i marginalizovanim grupama.

Načelnice, policajke, državne službenice. Žene službenice u MUP-u zauzimaju posebno mjesto, a 24 odsto zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova jesu upravo žene.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je će se nastaviti unapređivati taj odnos jer su žene potrebne ovom ministarstvu na značajnim poslovima i funkcijama koje obavljaju.

On je rekao da je veliki interes žena za rad u MUP-u, navodeći kao primjer da se na konkurs za prijem u Policijsku akademiju za samo 10 mjesta policijskih službenika prijavilo više od 300 žena.

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da ima posebno poštovanjem prema pripadnicama MUP-a.

– Čim imamo žene na ovakvim mjestima sa odgovornim zadacima, osim redovnih porodičnih obaveza, dovoljno pokazuje da su to izabrane žene sa posebnom snagom i koje su spremne na žrtvu kako bi bezbjednost bila na što većem nivou – navela je Trivićeva.

Interes žena sa položaj u Ministarstvu unutrašnjih poslova i više je nego jasan. Time pokazuju da profesionalnost i snaga nije usloljena polom, te da žena u uniformi posjeduje jednaku važnost.

(SB)

Oznake: MUP RS