Politika 13.10.2022.

Mrkajić: Borenović preko CIK-a usporio Rankićev opoziv radi njegove podrške Trivićevoj

ČITANJE: 2 minute

Šef Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini opštine Bratunac Marko Mrkajić izjavio je da je, prema njegovim saznanjima, predsjednik PDP-a Branislav Borenović putem svog uticaja na Centralnu izbornu komisiju usporio proceduru opoziva načelnika ove opštine Srđana Rankića radi njegove podrške kandidatu PDP-a za predsjednika Srpske Jeleni Trivić.

Mrkajić je izjavio Srni da su odbornici uputili pismo CIK-u u kojem su izrazili nezadovoljstvo što nisu ispoštovane zakonska procedura i volja naroda, jer nije oduzet mandat opozvanom načelniku Bratunca iako su istekli svi rokovi.

On je istakao da su se pokazala kao tačna saznanja koja je imao da je Borenović, još aktuelnom, ali opozvanom Rankiću obećao da će “razvući” njegov opoziv putem svog uticaja na CIK, a da će on zauzvrat na izborima podržati Jelenu Trivić kao kandidatu za predsjednika.

“Prema mojim informacijama, Borenović je na skupu opozicije ili nezadovoljnih građana u Zvorniku u vezi s ‘Aluminom’ imao sastanka sa Rankićem na kojem je dogovoreno da će on dati podršku Jeleni Trivić kao kandidatu za predsjednika, a da će Borenović, maksimalno preko svog uticaja na CIK, `razvući` oduzimanje mandata od Rankića, što se i dogodilo. Rankić je u Bratuncu dao podršku Trivićevoj na izborima za predsjednika, a CIK još nije reagovao vezano za oduzimanje njegovog mandata, iako su prošli svi zakonski rokovi. Više od 15 dana je probijen zakonski rok”, rekao je Mrkajić.

Mrkajić, koji je i predsjednik Opštinskog odobora SNSD-je, naveo je da su se odbornici bratunačke Skupštine juče pisanim putem obratili CIK-u.

“Svi odbornici poslali su dopis CIK-u u kojem smo naveli da smo mi kao odbornici, kao i većina građana veoma nezadovoljni radom CIK-a jer nisu izpoštovali zakonsku proceduru i volju naroda i još nisu oduzeli mandat Rankiću, iako je istekao rok utvrđen zakonom. Rekli smo i da ako to ne urade u toku naredne sedmice, mi ćemo organizovati prevoz ljudi do zgrade CIK-a gdje ćemo u skladu sa demokratskim načelima koji nam to dozvoljavaju, održati mirne proteste i možda i ostati tamo dok se to pitanje ne riješi”, rekao je Mrkajić.

On je naveo da je stanje u opštini Bratunac haotično, prijeti joj blokada računa i još se čeka avgustovska plata, kako u opštini tako i ostalim javnim preduzećima koja se finansiraju iz opštinskog budžeta.

“Haotično je stanje, sportski klubovi ne mogu da funkcionišu, ugašen je Fudbalski klub `Bratstvo`, Košarkaški klub je napustio Premijer ligu, jedno veoma loše stanje u opštini Bratunac izazvano neradom i nebrigom CIK-a”, zaključio je Mrkajić.

Referendum o opozivu načelnika opštine Bratunac Srđana Rankića održan je 7. avgusta.