Politika 24.10.2022.

Mrkajić o navodnom falsifikovanju: Pokušaj omalovažavanja Dodikovog uspjeha

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a u Bratuncu Marko Mrkajić izjavio je Srni da je nakon saznanja da je navodno bilo falsifikovanih glasačkih listića na biračkom mjestu u Kravici razgovarao s predjednikom Biračkog odbora u tom mjestu Matijom Pejićem i dobio uvjerenje da je na tom biralištu sve proteklo regularno na dan izbora.

“Pejić tvrdi da je birački odbor bio sastavljen od članova i pozicije i opozicije i da je sve proteklo uredno, te da je spreman pristupiti poligrafskom ispitivanju ukoliko postoji potreba”, istakao je Mrkajić.

On je rekao da Pejić kaže da je sve proteklo regularno na biračkom mjestu i da je do nekih sumnjivih radnji moglo doći samo nakon otpremanja materijala sa biračkog mjesta ili od Opštinske izborne komisije u Bratuncu do Centralne izborne komisije BiH u Sarajevu.

“Ovo je smišljen pokušaj da se baci ljaga na Bratunac i da se omalovaži dobar izborni rezultata ove stranke i njenog kandidata za predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika”, zaključio je Mrkajić.

Predsjednik Biračkog odbora Kravice u opštini Bratunac Matija Pejić rekao je Srni da nisu uočene nikakve nepravilnosti tokom brojanja glasačkih listića, da je sve bilo regularno i da garantuje za to, a sve su nadgledali i delegacija OEBS-a i predstavnik CIK-a.

Pejić je naveo da je u komisiji bilo članova i iz drugih političkih opcija, a ne samo iz SNSD-a, koji su posmatrali, bili prisutni tokom brojanja, kao i tokom potpisivanja i pečatiranja listića.

“Sve je proteklo u najboljem redu, izborni proces je nadgledala i delegacija OEBS-a, bio je i čovjek iz CIK-a koji je sve provjerio, uveče je bilo deset političkih opcija na brojanju listića. Sve je bilo sto posto regularno, svi listići su pečatirani, svi potpisani, dva člana komisije su vodila evidenciju”, istakao je Pejić, u vezi sa pokušajem podvale falsifikovanih glasačkih listića na kojima je navodno zaokružen kandidat SNSD-a za predsjednika Republike Srpske Milorad Dodik.

On je dodao da je obaviješten da su se Šekovići, gdje su navodno isto pronađeni neregularni listići, našli zajedno sa brojanjem iz sela Kravice, što nije moglo da se desi slučajno. “Šekovići su jedna opština, a Bratunac druga i uopšte nisu mogli zajedno da se broje”, rekao je Pejić.

Portal Istraga.ba objavio je, a ostali mediji prenijeli, da su falsifikovani glasački listići pronađeni u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu prilikom ponovnog prebrojavanja listića za poziciju predsjednika Republike Srpske, i to sa birališta u Bratuncu i Šekovićima.