Biznis 03.01.2019.

Mrkonjićki naftaši ušli u Novu banku

ČITANJE: 2 minute

Pored Mladena Milanovića Kaje još dva privrednika iz Mrkonjić Grada kupila su akcije Nove banke. Preduzeće „Gas Petrol“ postalo je treći najveći pojedinačni akcionar banke. Milan Radović i zvanično je izbrisan sa liste akcionara.

Prema podacima sa Banjalučke berze, mrkonjićki „MG Mind“ Mladena Milanovića trenutno ima 20,8 odsto akcija Nove banke, a slijedi ga banjalučki “Respect plus“ Sladomira Đurića sa 9,6 odsto akcija.

„Gas Petrol“ Mrkonjić Grad kupio je 7,2 odsto akcija. Prema evidenciji APIF-a ovo preduzeće ima tri benzinske pumpe, dvije u Banjaluci i jednu u Laktašima. Kao vlasnici „Gas Petrola“ navode se Zoran Podraščanin i Siniša Boškan.

„Gas Petrol“ ima i 5,2 odsto akcija u banjalučkoj „Čistoći“ u kojoj je većinski vlasnik Mladen Milanović.

Podraščanin je odavno u biznisu s Milanovićem, pa je bio i jedan od investitora koji su dokapitalizovali nekadašnje „Bobar osiguranje“, sadašnje „Atos osiguranje“, u kojem je takođe većinski vlasnik bio Milanović, a koje je prodato Grawe osiguranju za 23 miliona KM.

„Gas Petrol“ pojavljivao se kao organizator i kao vlasnik konja u takmičenjima poznatim kao „štraparijade“.

Na aukciji danas prodat milion akcija Nove banke

Nakon nekoliko blok poslova, redovnog prometa i jedne aukcije akcijama Nove banke u posljednjih mjesec dana, danas je predmet prodaje bilo blizu milion akcija po početnoj cijeni od 0,70 KM po akciji.

„Na aukciji za paket akcija emitenta Nova banka Banjaluka prometovano je 982.731 akcija po cijeni od 0,70 KM, u ukupnoj vrijednosti od 687.911 KM“, saopšteno je iz Banjaluče berze.

Od akcija na standardnom berzanskom tržištu najveći promet danas je ostvaren sa akcijama Nove banke. Trgovalo se u iznosu od 54.100 KM, po prosječnoj cijeni od 0,541 KM, čime je ostvaren rast u odnosu na prošlo trgovanje za 0,19 odsto.

(Capital)