Mrtva trka za vakcinom protiv koronavirusa: Dokle smo i kolika će biti zarada pronalazača

Nije ovo prvi put da berze polude zbog vijesti sa vakcina-fronta. Ali, početkom ove nedjelje bilo je žestoko: u New Yorku, Tokiju a potom i u Frankfurtu. Skok na berzama je izazvala vijest iz farmaceutskog koncerna Moderna. Ova američka kompanija je prva počela da vakcinu testira na ljudima. Takva praktična testiranja se izvode i u Kini, Velikoj Britaniji i Njemačkoj. Ali, u SAD se posebno mnogo novca slilo u projekat pronalaženja vakcine protiv koronavirusa.

Na više od 100 aktivnih supstanci za vakcinu se radi širom svijeta. Riječ je o oko 120 projekata koje izvode male firme poput Biontecha iz Majnca ili tibinškog Curevaca, pa sve do velikih koncerna kao što su Sanofi i GlaxoSmithKline. I naravno Moderna iz Bostona. A njene akcije su skočile za nevjerovatnih 20 procenata, nakon što je jedna osoba, koja se podvrgla testu pokazala prilično obećavajuće rezultate.

Uprava za hranu i lijekove (FDA) Sjedinjenih Država je tada najavila moguće brzo odobravanje lijeka. Prema tim informacijama, Moderna ima dogovor sa švajcarskom farmaceutskom kompanijom Lonza, da odmah nakon odobravanja vakcine proizvede velike količine. Posljedica: u Cirihu su akcije Lonze skočile za četiri procenta i dostigle rekordnu visinu.

Vakcina mRNA-1273

Zajedno sa Nacionalnim isntitutima za zdravlje (NIH) razvijena vakcina mRNA-1273 je kod osam od 45 učesnika u ispitivanju izazvala imunu reakciju, saopštila je Moderna u ponedjeljak. „Iako se rezultati još uvijek posmatraju kao preliminarni, prva faza je pokazala da vakcina sa mRNA-1273 može izazavati istu imunu reakciju, kao i kada se radi o prirodno izazvanoj infekciji”, objasnio je Tal Zaks, medicinski rukovodilac Moderne. No, kompletni rezultati prve faze kliničkih ispitivanja još uvijek nisu poznati.

Američka vlada na dva različita programa razvoja vakcine troši milijarde. Vašington se u početku oslanjao na privatni sektor i odgovarajući program podrške. Za to je državna BARDA (Biomedical Advanced Research an Development Authority) stavila na raspolaganje 3,5 milijardi dolara. Od toga je i Moderna dobila dio. Nešto kasnije tu dolazi i operacija “Warp Speed”, o kojoj je prvi put bilo govora krajem aprila, što je Tramp u međuvremenu otvoreno predstavio, doduše u dijelovima. Sa deset milijardi dolara pronalazak vakcine protiv korona virusa je postao nacionalni zadatak, što je Tramp uporedio sa „Menhetn projektom” iz 1940-ih i izradom atomske bombe. “Warp Speed” znači nešto poput brzine svjetlosti, detalji programa ostaju tajna, ali se zna da se posebno radi na 14 mogućih vakcina.

Boston, Oksford, Majnc i Tibingen

Iz Washingtonu u Oxford u Veliku Britaniju: naučnici sa tamošnjeg univerziteta su već u aprilu počeli kliničke probe na 1.000 dobrovoljaca. Projekat se radi u kooperaciji sa farmaceutskim gigantom Astra-Zeneca. I kao i obično, radi se o tome da se moguća odgovarajuća vakcina napravi što brže i u milionskim dozama.

Za ovakva istraživanja je Evropska unija na nedavnoj međunarodnoj donatorskoj konferenciji prikupila 7,5 milijardi eura. Kome će pak novac otići, neće odlučivati državne granice. Biontech iz Majnca već jedno vrijeme sprovodi testove na zdravim pacijentima, a krajem juna bi mogli da budu predstavljeni rezultati. Partnerske firme su u ovom slučaju američki koncern Pfizer i kineski Fosun Pharma. Ukoliko budu odobrene, do kraja godine bi sa Pfizerom mogli da budu proizvedeni milioni vakcina, kazao je šef Biontecha, Ugur Sahin. Još jedan igrač u napetoj svjetskoj trci je Curevac iz Tibingena. Prema riječima suvlasnika Ditmara Hopa, klinički testovi bi u ovoj firmi mogli da počnu početkom ljeta. „U tom slučaju bismo bili spremni da proizvedemo vakcinu na jesen.”

Ovakvi vremenski rokovi su ambiciozni. Jer, u probnoj fazi se mora dokazati da je vakcina djelovala pozitivno i da nije naštetila hiljadu osoba na kojima su vršena ispitivanja. Bilo kako bilo farmaceutska branša je u žestokoj trci na izradi vakcine protiv korona virusa.

“Ovo je mrtva trka”, kazao je Tilo Kaltenbah, ekspert za zdravlje u konsultantskoj firmi Roland Berger. I dodao: “Još nikada se nije dogodila jedna tako koncentrisana akcija farmaceutskih firmi”, kazao je Kaltenbah.

Zadatak za generala

Olaf Telke, farmaceutski ekspert agencije za rejting Scope, ne vjeruje da bi već ove godine mogla da se proizvede vakcina protiv korona virusa. Kaže da razvoj vakcine košta stotine miliona eura.

“Preduzetnici rizikuju da u trci sa konkurencijom stignu prekasno.” Ali, javna podrška bi trebalo da ublaži ovaj rizik. “Da bi milijarde ljudi mogle da budu vakcinisane protiv korona virusa, vakcina ne bi smjela da bude skupa”, kaže Telke. Vakcina bi za farmaceutsku industriju bila unosan posao.

“Ko bude prvi imao vakcinu, može da se nada milijardskoj zaradi. Jer, čitav svijet će u tom slučaju da nagrne.”

Ali, Kina je u vidljivoj prednosti. Već polovinom januara je Čen Vi, general-major kineske vojske dobio naredbu da počne na izradi vakcine, pisao je Frankfurter algemajne cajtung. Ostatak svijeta je tek krajem januara dobio pristup prvim probama novog virusa.

(klix)

ZORAN TALIĆ: Potrebno jedinstvo oko koncepta razvoja Banjaluke

Restrukturisanje gradskih finansija, usljed velikih ekonomskih posljedica epidemije korona virusa, bila je glavna tema današnje vanredne sjednice Skupštine grada, izjavio je predsjednik Skupštine grada Banjaluka Zoran Talić u Banskom dvoru. Kako je istakao, kao posljedica epidemije korona virusa, u Banjaluci je u prethodna dva mjeseca zabilježen znatan pad privrednih aktivnosti, a samim tim i pad

ANALITIČARI PROCJENJUJU: Šta donose ovogodišnji izbori u pet zemalja regiona?

Osim u Bosni i Hercegovini, ove godine izbori će se održati i u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Sjevernoj Makedoniji, zbog čega, prema ocjeni analitičara, treba očekivati zaoštravanje odnosa, sve više nacionalnih prepucavanja i fingiranih sukoba. Kako naglašavaju, već na primjeru Srbije i Crne Gore može se vidjeti kako će u ovoj godini region funkcionisati,

MOGUĆE POSJETITI DVIJE DESTINACIJE: Turistički vaučeri za građane Srpske vrijede do 15. novembra

Ministarka trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić rekla je da će za aranžmane koji podrazumijevaju četiri i više noćenja biti omogućeno da vaučeri, koji će biti emitovani o trošku Srpske s ciljem podsticaja oporavka domaćih turističkih kapaciteta, budu iskorišteni na dvije destinacije. – S obzirom na skromne kapacitete određenih destinacija, nije logično očekivati da

MILION KM ZA PODSTICAJE: Prijavljeno više od 1.400 poljoprivrednika

Na javni poziv za subvencije i premije namijenjene za sufinansiranje projekata i mjera u poljoprivrednoj proizvodnji, u vrijednosti od oko milion KM, pristiglo je rekordnih 1.412 prijava. Prema podacima Centra za razvoj poljoprivrede i sela, čak trećina – preciznije 572 sugrađanina prijavila su se za dodjelu subvencija za nabavku sjemena, rasada povrtarskih kultura, mineralnog đubriva

VLADIKA JOANIKIJE: Vrlo je moguće da sam ja bio meta atentata u decembru u Beogradu

Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Јoanikije kaže da ima veliku sumnju da je atentat 10. decembra u Beogradu bio naručen iz Crne Gore i navodi da je čudno da se niko iz Crne Gore nije zvanično interesovao za to da bude razjašnjeno ko je pucao na njene građane. Episkop Јoanikije ističe da bi za svaku državu