Vijesti 18.11.2016.

“Mrvice” izrasle u zdravu djecu

ČITANJE: 2 minute

Kada je prije devet godina stigla na svijet, Katarina Joldžić imala je samo 780 grama. Danas je zdrava djevojčica koja ide u četvrti razred. Mrvica Katarina, kako su nazvali prijevremeno rođene bebe, svoje iskustvo prenijela je i na papir.

“Mame, nemojte da plačete, i Vaše će bebe porasti i biće vesele i zdrave dječaci i djevojčice. Vjerujte ovim doktorima i budite pozitivne, jer nama treba vaša energija da porastemo”, rekla je Katarina,

Svoju mrvicu u dvadeset petoj nedjelji trudnoće rodila je Danka Mirjanić. Kada je došlo vrijeme da rodi, nije znala da li će beba preživjeti, priča ova hrabra mama. Nakon 90 dana provedenih u bolnici Danka i ćerka su nastavile normalan život.

“Boravile smo u bolnici tri mjeseca, tačnije 97 dana. Prošle smo kroz razne bitke, od infekcija, nije mogla samostalno da diše, pa je bila intubirana. Svašta smo nešto prošli, ali danas, hvala Bogu, Dunja je zdrava djevojčica”, kaže Danka.

Podršku hrabrim mama, ali i mališanima pružilo je udruženje roditelja prijevremeno rođene djece “Mrvice”, kao i klinika za ginekologiju i akušerstvo. Pohvalili su se i odjeljenjem intezivne njege.

“Danas je Klinički centar stasao, odnosno bolje rečeno klinika za dječije bolesti i intezivna njega u potpunosti da zbrinjava i RS se u potpunosti oslanja na UKC, odjeljenje intezivne njege u zbrinjavanju prijevremeno rođene djece i djece sa malom tjelesnom težinom”, izjavio je Mirko Stanetić, generalni direktor UKC RS.

“Jedan od ciljeva jeste podizanje svijesti, zatim pružanje psihološke podrške majkama koje se nalaze na početku svoje borbe, pronalaženjem donacija, jednostavno donacija koje gdje ćemo moći poboljšati uslove kako boravka djeteta i majke, ali i da ljekarima omogućimo što bolju brigu za naše heroje”, ističe Jelena Glišić, predsjednik udruženja prijevremeno rodjene djece “Mrvica”.

U banjalučkoj klinici za ginekologiju i akušerstvo u toku prvih deset mjeseci ove godine rođeno je 2840 beba, a od toga je 258 rođeno prije vremena.

(ATV)