Vijesti 16.11.2018.

MRVICE OBILJEŽAVAJU SVOJ DAN Za osam mjeseci u Banjaluci prijevremeno rođeno 300 beba

ČITANJE: 2 minute

Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece u Republici Srpskoj „Mrvice” u saradnji sa Univerzitetskim kliničkim centrom RS obilježiće sutra Međunarodni dan prijevremeno rođenih beba. 

U Dječijem pozorištu RS povodom obilježavanja ovog dana, od 18 časova biće upriličena izložba fotografija prvih dana prijevremeno rođene djece kao i predstava za djecu.

Ove godine tokom kampanje “Ljubičasti novembar” u organizaciji Udruženja „Mrvice” prikupljao se i novac za tople krevetiće za neonatološko odjeljenje, a članovi Udruženja upriličiće i posjetu majkama i bebama u UKC RS.  Nakon posjete biće položeno cvijeće na spomeniku “12 beba” gdje će mališani simbolično pustiti u vazduh ljubičaste balone.

Cilj obilježavanja Međunarodnog dana je svjesnost o prijevremenom rođenju i skretanje pažnje javnosti na problem rođenja prije 37. sedmice trudnoće, koji je vodeći uzrok smrti novorođenčadi i u razvijenim i nerazvijenim zemljama. Prijevremeno rođenom bebom se smatra svaka beba rođena prije punih 37 nedelja gestacije, koja obično ima manje od 2.500 grama na rođenju. Bebama sa vrlo niskom težinom na rođenju smatraju se bebe rođene sa manje od 1.500 grama i obično su rođene prije 32. gestacijske nedjelje.

Ove godine, do oktobra, na dva odjeljenja Klinike za dječije bolesti primljeno je 300 prijevremeno rođenih beba.

– Ljekari i medicinsko osoblje UKC RS svakodnevno ulažu napore, a sve sa jednim ciljem, da prijevremeno rođene bebe izrastu u zdravu djecu. Prema zvaničnim statistikama u svijetu se godišnje rodi od 8 do 12 odsto prijevremeno rođene djece. Od ukupnog broja rođene djece u UKC RS, procenat prijevremeno rođene djece je oko 12 odsto uzimajući u obzir činjenicu da se sve trudnice iz drugih porodilišta kod kojih se očekuje prijevremeni porod upućuju u našu ustanovu- saopštili su iz UKC RS.

Najčešći problemi povezani sa prijevremenim rođenjem su: kašnjenje u razvoju, retinopatija povezana sa prijevremenim rođenjem, problemi u socijalizaciji, oboljenja sistema za varenje, srca, pluća, oštećenja sluha ili vida, mentalna retardacija, teškoće u učenju ili poremećaj pažnje, cerebralna paraliza.

(Srpskainfo)