Vijesti 28.03.2016.

“Mrzimo Belgiju kao što ona mrzi nas”

ČITANJE: 2 minute

571548_molenbeek_f

U siromašnim djelovima Brisela sitni kriminal i prezir prema bjelačkom belgijskom društvu koje smatraju diskriminatornim prema Arapima, stvara teroriste, navodi Bi-Bi-Si.

Briselska četvrt Molenbek je mjesto puno protivrječnosti. Samo nekoliko minuta od srca EU, taj gusto naseljeni gradski kvart koji vrvi mladima, od kojih je 40 odsto nezaposleno, došao je u žižu javnosti nakon napada u Parizu kada se otkrilo da su vođa terorističke grupe Abdelhamid Abaud i tri ostala napadača odrasli u Molenbeku.

Među njima je i Salah Abdeslam, koji je nakon četvoromjesečne potrage uhapšen ni manje ni više nego u svom kvartu, a svi se pitaju kako je ostao nezapažen tako dugo u nevelikoj gradskoj četvrti i kako su ti urbani mladići iz Molenbeka završili kao džihadisti.

“Evropska Raka”

Većini ljudi u Molenbeku je, tvrdi novinar Bi-Bi-Sija, muka od novinara i ogorčeni su što ga mediji često nazivaju “džihadističkom prestonicom Evrope” i “evropskom Rakom”.

– Ali jedna rečenica koju novinari u razgovoru sa tamošnjim stanovnicima često čuju je da terorizam nema nikakve veze sa islamom. I zaista, mnogi od njih koji su se pridružili Islamskoj državi nemaju izrazito vjersku pozadinu – navodi novinar Bi-Bi-Sija.

Iz razgovora sa komšijama, poznanicima i prijateljima saznaje se da su Salah Abdeslam i njegov brat Brahim, koji se raznio u pariskim napadima, nekada vodili kafić u Molenbeku u kome se prodavao alkohol, a na kraju je bio zatvoren zbog prodaje droge. Jedan od prijatelja braće prepričava da je Brahim redovno “gledao video snimke Islamske države s ‘džointom’ u jednoj i pivom u drugoj ruci i povremeno baljezgao neke radikalne stvari ali niko ga nije shvatao ozbiljno”.

– U Molenbeku, to je sigurno, mnogi gaje osjećaj nezadovoljstva – zaključuje novinar i dodaje da je u razgovorima sa mladim muslimanima saznao da oni terorističke napade kao što su onaj u Parizu i sada u Briselu vide kao odgovor na vazdušne udare zapadnih zemalja na Islamsku državu.

“Trebalo bi otputovati u Raku i tamo postaviti to pitanje. Ovde nema demokratije, ne možeš da izraziš nijedan stav koji odudara od prevladavajućeg mišljenja”, kaže jedan od tih muslimana koji ne skriva bijes i neprijateljstvo prema belgijskoj vladi i bijelim Belgijancima za koje tvrdi da mrze sve koji su arapskog porekla.

Alen Vinants, bivši čelnik belgijskog MI5 upozorava da će se “Zapad u nadolazećim godinama morati da se navikne da živi sa prijetnjom terorizma”. Napadi u Briselu dokaz su da je mreža Islamske države još uvijek snažna i niko ne zna kada i gdje će da udari sljedeći put.

(Vesti online)