Magazin 05.01.2018.

MSU u 2016. godine: Od digitalizacije građe do nadogradnje krova

ČITANJE: 2 minute

Muzej Republike Srpske poslije uspješne godine aktivno priprema nove projekte, a već krajem mjeseca počeće sa digitalizacijom muzejske građe.

Ovaj projekat radiće u saradnji sa Muzejom Vojvodine iz Srbije i Istorijskim muzejom Srbije.

– Planiramo nadogradnju ravnog krova Muzeja Republike Srpske u saradnji sa Narodnom i univerzitetskom bibliotekom RS, a čvrsto vjerujem da se takav projekat može realizovati. Time bismo konačno riješili višedecenijski problem prokišnjavanja krova Muzeja RS – rekao je direktor Muzeja Republike Srpske Miladin Savić.

Podsjeća da se na početku radnog mandata u Muzeju RS, u februaru prošle godine, susreo sa velikim problemom prokišnjavanja ravnog krova, što je ugrožavalo dio stalne izložbene postavke i dio prostora za tematske i gostujuće izložbe.

– Međutim, uz pomoć saradnika za manje od dva mjeseca djelimično je saniran ravni krov, a time i zaštićen veliki broj predmeta od neprocjenjive vrijednosti – kaže Savić.

Napominje da su prošle godine u Muzeju RS uspjeli da realizuju veliki broj manifestacija i gostovanja izložbi u drugim muzejima, a ostvarena je i važna međumuzejska saradnja.

– Organizovane su izložbe “Doba viteštva”, zatim “Plemenito” u organizaciji Udruženja istoričara. U okviru manifestacije “Dani Vlade S. Miloševića 2017” u Banskom dvoru je otvorena izložba “Vlado Milošević – gudački kvarteti”. Uslijedila je postavka “Život kroz objektiv” za Dan grada Banjaluke, a onda i 12. manifestacija “Proljeće u muzeju” – podsjetio je Savić.

Kao jednu od najvažnijih izložbi u 2017. navodi postavku Državnog memorijalnog muzeja odbrane i opsade Lenjingrada pod nazivom “Opsada Lenjingrada u fotografijama”.

– Za ovu godinu u planu je još više aktivnosti na promociji Muzeja RS i kulturnog nasljeđa RS. Uzimajući u obzir da sam proveo gotovo godinu u ovoj instituciji, mislim da pored dragocjenih predmeta, najveće bogatstvo Muzeja RS jesu stručni radnici koji mogu odgovoriti svakom izazovu i svakom zadatku, a na koje se ozbiljan rukovodilac uvijek može osloniti – ističe Savić.

Jednu od najvažnijih stvari, dodaje, predstavlja jačanje prostornih kapaciteta Muzeja RS.

– Planirali smo renoviranje određenog broja kancelarija. Takođe ćemo raditi na poboljšanju pristupačnosti Muzeja RS licima sa invaliditetom – kazao je Savić.

Izložba “Od nauke do iluzije i nazad”  

– Planiramo izložbu povodom Dana grada Banjaluke, 22. aprila, koja će sigurno zbog svoje specifičnosti izazvati veliko interesovanje građana Republike Srpske i BiH. Izložba nosi naziv “Od nauke do iluzije i nazad” autora Ivane Pandžić, kustosa arheologa i Sanje Pupac, kustosa etnomuzikologa – najavio je Miladin Savić.

(Glas Srpske)