Biznis 03.10.2018.

“M:tel” kupio “Blicnet” od Telekoma Slovenije

ČITANJE: 2 minute

“Telekom Srpske” kupio je od “Telekoma Slovenija” kompaniju “Blicnet” u Banjaluci, a kompletna procedura oko preuzimanja jednog od većih kablovskih operatera za televiziju, internet i telefoniju u BiH biće završena za dva do tri mjeseca, saznaje portal Capital.ba.

Ovo je drugi kablovski operater koji je Telekom Srpske” kupio u BiH, a čija se cijena još uvijek drži u tajnosti.

“‘Telekom Slovenije’ je 2. oktobra 2018. godine potpisao ugovor o kupoprodaji sa akcionarskim društvom “Telekomunikacije Republike Srpske” o prodaji 100 odsto udjela u „Blicnetu“ Bosne i Hercegovine“, zvanično je potvrdio i “Telekom Slovenije”.

Kako saznaje Capital.ba, za sve postojeće korisnike “Blicneta” ništa se neće promijeniti, jer je “M:tel” preuzeo sve ugovorne obaveze koje ova kompanija ima.

“Blicnet”, kao član grupacije “Telekom Slovenije”, zauzima značajnu poziciju na tržištu BiH i u svojoj ponudi ima internet, fiksnu telefoniju i analognu i digitalnu televiziju.

Ova kompanija godinama uspješno posluje u BiH, a samo u prošloj godini ostvarila je dobit od 2,57 miliona KM. Na kraju 2017. godine “Blicnet” je zapošljavao 104 radnika.

“Blicnet” ima prodajne objekte u nekoliko gradova u BiH, između ostalih, u Banjaluci, Sarajevu, Prijedoru, Gradišci, Kotor Varošu, Višegradu, Palama i drugim opštinama i gradovima.

Većina telekom operatera u Evropi i svijetu usljed pada prihoda od mobilne telefonije posljednjih godina usmjerava svoje investicije prema internetu i kablovskim uslugama, a taj trend očigledno su odlučili da prate i domaći telekom operateri.

S ciljem jačanja svoje tržišne pozicije u BiH, kompanija “M: tel” ranije je objavila da planira kupiti i bijeljinski “Telrad Net” te je tu namjeru prijavila Konkurencijskom savjetu BiH, o čemu smo pisali u tekstu M:tel kupuje bijeljinski „Telrad“.

U “M:telu” su tada za Capital.ba rekli da, u skladu sa strateškom opredjeljenošću da jača svoju tržišnu poziciju u BiH, i uobičajenom biznis praksom, ova kompaniju u kontinuitetu razmatra širenje poslovanja.

“Stoga je naša kompanija u skladu sa regulatornim okvirom, Konkurencijskom savjetu poslala namjeru o kupovini ‘Telrad Net'”, kazali su tad u “M:telu.

(Capital.ba)