Biznis 25.05.2023.

M:tel lider u isplati dividende

ČITANJE: 2 minute

Kompanija “Telekom Srpske” je jedino telekomunikaciono preduzeće u Evropi i u čitavom regionu koje od 2007. godine isplaćuje čitavu neto dobit u obliku novčane dividende, saopšteno je iz kompanije “M:tel”.

“Od kada je većinski vlasnik `Telekoma Srpske` postao `Telekom Srbija` isplaćeno je po osnovu dividende 1,2 milijarde KM, što ga čini apsolutnim liderom na našim prostorima. Zato se i akcije `M:tela` smatraju najsigurnijim ulaganjem na tržištu”, saopšteno je iz ove kompanije.

Kompanija “M:tel”, kako ističu, skoro dvije decenije isplaćuje dividendu na nivou 100 odsto, a poređenja radi, u posljednjih 12 mjeseci racio isplate dividende u “Telekomu Austrija” je 29 odsto, “BH Telekom” je isplatio 55 odsto zarade po akciji, a ukupan prosjek za branšu iznosi ispod 40 odsto.

Od 2019. godine, kada počinje ozbiljan investicioni ciklus, povećavaju se i prosječne godišnje investicije koje iznose rekordnih 165 miliona KM.

“U želji da poslovanje uskladimo sa svjetskom praksom, a akcionarima omogućimo dalji rast njihovih ulaganja, Upravni odbor `Telekoma Srpske` donio je odluku da se dio dobiti za 2022. godinu prebaci u neraspoređenu dobit i na taj način povećaju kapaciteti za dalje investicije i rast akcija i vrijednosti kompanije. Zbog toga smo trenutno isplatili polugodišnju dividendu za prvih šest mjeseci”, navodi se u saopštenju.

Iz ove kompanije napominju i da ovakav potez može imati samo pozitivan efekat na poslovanje, a da eventualne reakcije na berzi mogu biti kratkotrajne, nakon čega će cijena akcija nastaviti da raste.

“`M:tel` je kao i 2022. godine i u prvom kvartalu ove godine poslovao sa velikom dobiti i zabilježio rast korisnika, te smo se fokusirali na poteze koji će omogućiti dodatno jačanje kompanije, zbog čega je i odlučeno da neraspoređenu dobit preusmjerimo u dalje investicije i rast”, istakli su iz “M:tela”.

U saopštenju se dodaje da su potezi uprave “M:tela” usmjereni ka dodatnom razvoju i rastu vrijednosti kompanije, te da to, osim dosadašnjih uspjeha, potvrđuje i struka.

“Stav ekonomista je da je odluka `M:tela` mudra i da daje dodatnu sigurnost akcionarima da će se očuvati stabilnost poslovanja s obzirom na to da nijedna svjetska kompanija ne isplaćuje stoprocentnu dividendu, naročito ne tokom investicionog ciklusa i da je to jedina racionalna i odgovorna odluka”, navodi se u saopštenju.

Primjena nove prakse u isplati dividende će još više povećati rentabilnost poslovanja, a kroz transformaciju akcija dividende u akcije rasta otvorile bi se nove mogućnosti za kompaniju i napravila dodatna vrijednost.