Sport 19.01.2023.

MUČIO SE PA SE NALJUTIO Đoković prošao u treće kolo Australijan opena

ČITANJE: 2 minute

Srpski teniser Novak Đoković pobijedio je Francuza Enca Kuakoa 3:1 (6:1, 6:7, 6:2, 6:0). Za nešto manje od tri sata igre plasirao se u treće kolo Australijan opena gdje ga čeka Bugarin Grigori Dimitrov koji je eliminisao Lasla Đerea 3:0 (6:3, 6:2, 6:0).

Novak je autoritativno započeo meč, propustio je brejk loptu u drugom gemu, ali je sve nadoknadio u četvrtom i poveo je 3:1. Enco Kuako je zatražio medicinsku pomoć zbog povrede, činilo se čak i da će predati meč u ranoj fazi, ali je odlučio da nastavi. Teško se kretao, Novak je nastavio da igra u svom ritmu i poslije 36 minuta, iskoristivši drugi set loptu, slavio je 6:1.

Nije izgledao Kuako najbolje, ali onda kao da je povreda bila rukom odnesena počeo je da igra sve bolje i bolje, služio ga je i servis, pa je uspevao da održi svoj posjed iako je Novak propustio brejk loptu u sedmom gemu. Iako se tokom meča vidjelo da osjeća bol u zadnjoj loži lijeve noge koja je bila zavijena, najbolji srpski teniser umio je da se štedi ,ali je poslije devetog gema morao da zatraži medicinski tajm-aut pri vođstvu Francuza 5:4. Mučio se Nole, Kuako je imao 40:40, ali ne i kvalitet da napravi brejk. Imao je Enco 40:15, priliku da povede 6:5, Novak je sa nekoliko dobrih poena imao dvije brejk lopte, a onda odigrao loše pa je servirao za ostanak u setu. Nije dozvolio Nole iznenađenje pa se ušlo u taj brek.

Đoković je igrao neprepoznatljivo pa je izgubio drugi set u taj breku. Poveo je 3:0 u taj breku, imao zicer za 4:0, a uz dva slabija servisa i tri loša poteza Francuz je stigao do 3:3! I ne samo to, Novak se dvostrukom servis greškom ponudio Francuzu koji je iskoristio poklon i izjednačio u setovima 6:7 (5:7).

Naljutio se Novak, počeo je da igra na niovu svog renomea i očas posla je bilo 3:0 u trećem setu. Nije iskoristo tri brejk lopte u četvrtom gemu, ali ga to nije poremetilo. Dobro je servirao, lako osvajao poene, pogađao linije i za 32 minuta dobio treći set 6:2.

Nije dozvolio Đoković dalja iznenađenja koliko god se trudio Francuz. Napravio je brejk u drugom gemu, nastavio dobro da servira, ali je tražio od sudije da reaguje i izbaci četvoricu momaka koji su da od početka provocirala, posebno prilikom servisa. I uspio je Novak da se isprovocira pa je Francuz imao prvu brejk loptu u meču. Ne i da je iskoristi, Novak je odservirao kako umije i povede 3:0. Uslijedio je i drugi brejk Đokovića za vođstvo od 4:0, a zatim i rutinska realizacija za prolaz u treće kolo.