Vijesti 20.09.2016.

Muke investitora u Banjaluci: Građevinsku dozvolu čekaju godinama

ČITANJE: 2 minute

Neriješeno pitanje vlasništva, nerealni zahtjevi i nepoštovanje regulacionih planova najčešći su problemi zbog kojih investitori u Banjaluci ne dobijaju građevinsku dozvolu.

Nerijetko se dešava i da u Odjeljenje za prostorno uređenje građani dođu bez ijednog potrebnog dokumenta, te tako na zeleno svetlo za gradnju ili legalizaciju objekata čekaju mjesecima, pa čak i godinama.

Više od deceniju, dobijanje građevinske dozvole čeka i Banjalučanka Zorica B.

– Skoro 13 godina živimo u nadograđenom stanu, u zgradi koja se još vodi kao opštenarodna imovina. Ranije smo dva puta predavali zahtjev za dobijanje građevinske dozvole, kako bismo mogli legalizovati objekat, ali oba puta smo odbijeni, uz obrazloženje da prvo treba da se riješi pitanje vlasništva zemljišta na kojoj je zgrada – kaže Zorica.

Dodaje da u njihovoj zgradi još nije registrovana zajednica etažnih vlasnika (ZEV), koja bi trebalo da se uknjiži kao vlasnik. Ona kaže da stanari nisu zainteresovani da osnuju ZEV, iako su zakonom obavezni da to urade.

– Njima to ništa ne znači, a mojoj porodici i meni bi osnivanje ZEV riješilo decenijski problem – kaže Zorica.

U Odjeljenju za prostorno uređenje Gradske uprave navode da građani vrlo rijetko dostavljaju kompletnu dokumentaciju, te se postupci dobijanja građevinske dozvole, bilo za izgradnju novih ili legalizaciju postojećih objekata, produžavaju zbog naknadnog kompletiranja papirologije. Ističu da, u većini slučajeva, za dodatnu dokumentaciju nisu nadležni.

Milenko Šajić, portparol Gradske upave, kaže da ukoliko investitor dostavi kompletnu dokumentaciju, građevinsku dozvolu može da dobije za 15 dana.

U 2015. godini odjeljenje je izdalo 353, a od početka ove godine izdate su 194 građevinske dozvole. Ukupno 82 dozvole se odnose na višeporodične stambeno-poslovne, poslovne i javne objekte, te objekte infrastrukture, a preostale su izdate za izgradnju, rekonstrukciju, nadogradnje i dogradnje kuća i privremenih objekata.

Legalizacija do kraja godine

Prema procjenama, u najvećem gradu Srpske ima oko 20.000 bespravno izgrađenih objekata.

U Gradskoj upravi kažu da je od početka godine izdato oko 450 građevinskih dozvola za njihovu legalizaciju, a istovremeno je podneseno oko 1.900 novih zahtjeva.

– Rok za podnošenje zahtjeva ističe 31. decembra, a najveći odziv građana očekuje se pred kraj roka – kaže Milenko Šajić.

Potrebna dokumenta

Da bi počeli gradnju, investitori treba da predaju zahtjev za izdavanje građevinske dozvole, uz neophodna dokumenta: lokacijske uslove, dokaz o riješenim imovinsko-pravnim odnosima i glavni projekat u tri primjerka.

Takođe, potrebni su i izvještaj o reviziji tehničke dokumentacije, te izvještaj i potvrda o nostrifikaciji glavnog projekta, saglasnosti nadležnih komunalnih i javnih preduzeća, kao i ekološka dozvola.

(EuroBlic)