Vijesti 17.01.2018.

Muke mještana Boškovića kod Laktaša: Vodu za piće moraju da kupe, kišnicom peru veš

ČITANJE: 2 minute

Stanovnici Boškovića i susjednih naselja u laktaškoj opštini, vodu za piće kupuju u prodavnicama, a kišnicu sa krova koriste za ostale potrebe. Na ovaj problem oni godinama ukazuju lokalnim i republičkim vlastima, ali bez bitnijeg napretka.

Mještani Boškovića kažu da seoski vodovod izgrađen prije nekoliko decenija odavno ne može podmiriti njihove potrebe.

Vode imaju u cijevima samo povremeno, uglavnom za vrijeme kišnog perioda ali slavine brzo presuše. Dugoročno rješenje vide u priključenju na gradsku vodovodnu mrežu.

– Cijelo selo je u velikim neprilikama zbog nestašice vode. Naš vapaj niko ne čuje, a to ponavljamo godinama. Vodu sakupljamo u betonske bazene na koje su spojene cijevi sa kuća i drugih objekata. To je prljava voda, ima ograničenu upotrebu, ali drugoga izbora nemamo – požalili su nam se u zaseoku Trivići.

Zvjezdana Trivić kaže da strahuje za djecu za koju prekuvava kišnicu, jer nema novca da kupuje flaširanu.

– Strahujem da ćemo se svi razboljeti od vode koju koristimo. Nosim je u kantama iz komšijinih buradi ili sa potoka. Ovdje ni škola nema pitku vodu, a spremni smo učestvovati u izgradnji vodovoda. Akciju bi morala povesti opština, ali konkretnih postupaka nema – rekla nam je Zvjezdana Trivić.

U lokalnoj upravi u Laktašima podsjećaju da su vodosnabdijevanje cijelog opštinskog područja stavili na prioritetno mjesto u svojim dugoročnim aktivnostima.

Tokom posljednjih nekoliko godina za vodosnabdijevanje je, iz opštinskog budžeta, utrošeno 2.500.000 KM, ali je prednost imalo lijevčansko područje a potom Slatina, Jakupovci, Maglajani i Aleksandrovac.

Ranko Karapetrović, načelnik Laktaša upućen je u problematiku u Boškovićima. On kaže da je i ovaj bezvodni kraj napokon došao na red za izgradnju vodovoda.

– Još uvijek su bez vode Boškovići, dio Aleksića i Miloševci. Urađeni su projekti, ali je zapelo jer nemamo dovoljno novca. Za navedeno područje neophodne su veće sume, minimalno 500.000 KM, ali mi konstantno tragamo za rješenjima. Šansu vidimo u donatorskim odnosno kreditnim sredstvima – kaže Karapetrović.

On naglašava da mnogo ne računaju na učešće građana jer bi ta sredstva, u ukupnoj masi činila skroman procenat. Laktaški načelnik je ipak optimista rekavši da je za gotovo cijelo opštinsko područje obezbjeđena pitka voda, izgrađena mreža, iskopani bunari i drugi objekti koji dugoročno garantuju dovoljne količine pitke vode.

Voda u Drugovićima

U Drugovićima je krajem prošle godine izgrađen primarni vod sa mogućnošću priključenja više od 50 domaćinstava.

Cijena priključka je 970 KM uz mogućnost plaćanja u 12 mjesečnih rata. Investicija je 450.000 KM, a radi se o sredstvima Evropske investicione banke.

(EuroBlic)