Vijesti 26.07.2016.

Muke mještana Kuljana i Vrbanje sa saobraćajnicama: Završili radove, ostavili probleme

ČITANJE: 2 minute

Nakon prekopavanja saobraćajnica, zbog radova na kanalizacionoj ili vodovodnoj mreži, kolovozi često ne budu vraćeni u prvobitno stanje, što građanima otežava kretanje, a nerijetko dolazi i do povređivanja učesnika u saobraćaju.

Takvi slučajevi su u prigradskim naseljima Kuljani i Vrbanja, gdje je nakon radova na vodovodnoj, odnosno kanalizacionoj mreži prekopana glavna saobraćajnica, ali nakon završetka radova ona nije vraćena u prvobitno stanje. U Sedmoj kuljanskoj ulici, gdje je nakon prekopavanja došlo do ulegnuća asfalta, zabrinuti su, prije svega, za bezbjednost djece, jer je tuda gotovo nemoguće voziti.

– Zvali smo inspekciju da to prijavimo i rečeno nam je da su oni bili u petak na licu mjesta i da to nije toliko strašno koliko se mi žalimo. Da nije tako kako oni kažu govori činjenica da je preksinoć jedan mladić naletio na to ulegnuće, pao sa motora i zadobio povrede glave, a dešavalo se da se sa automobila ili traktora otkači prikolica i završi u kanalu pored ili da biciklisti padnu – rekla je mještanin Kuljana Ljiljana Popović.

Dodala je da se mještani brinu da bi neko mogao i da strada.

Da ovo nije usamljen slučaj govori primjer u ulici Rade Radića u naselju Vrbanja. Naime, nakon radova na kanalizacionoj mreži i prekopavanja puta postavljen je novi asfalt koji je pun neravnina i ulegnuća, pa vozačima često pucaju gume na automobilima.

– Nije mi jasno kako niko od nadležnih nije provjerio kako je put asfaltiran nakon što su postavili kanalizaciju. Kolega je prije neki dan ostao bez gume, jer je asfalt neravan i urađen zbrda-zdola. Mnogi ulaze u suprotnu traku i rizikuju nesreću da bi izbjegli vožnju po tom nazovi asfaltu – rekao je mještanin Vrbanje Nikola Jović.

U Gradskoj upravi su rekli da je dužnost onog ko je prekopao put da oštećenja nastala usljed nekvalitetnog izvođenja radova otkloni odmah, a najkasnije u roku koji odredi inspektor za javne puteve ili komunalna policija.

– U suprotnom otklanjanje oštećenja izvršiće treće lice, na teret izvođača radova – rekli su u Gradskoj upravi.

Dodali su da će gradska inspekcija izaći na teren u naselju Kuljani, a da u Vrbanji nadzor vrši Republička saobraćajna inspekcija, jer se radi o radovima na magistralnom putu. Radove u Kuljanima obavilo je preduzeće “Esperanza compandž”, u Vrbanji “Miloš impeks”, a u ovim preduzećima juče nismo uspjeli da dobijemo izjavu.

Republička inspekcija

Portparol Inspektorata Republike Srpske Duška Makivić rekla je da je Republička inspekcija zadužena da obavi nadzor nad mogućim nepravilnostima na magistralnom putu M-4 u Vrbanji.

– Ako put nije vraćen u prvobitno stanje, naložićemo izvođaču radova da otkloni nepravilnosti – kazala je Makivićeva.

(Glas Srpske)