MUKE RODITELJA U KULJANIMA Bezuspješno traže otvaranje vrtića

Mještani Kuljana već godinama uzaludno traže da se da u ovom naselju otvori gradski vrtić, a u posljednjem pokušaju su čak predložili lokaciju koja bi mogla služiti za te namjene.

Oni su predložili da se za potrebe predškolske ustanove u toj mjesnoj zajednici preuredi prostor Osnovne škole “Jovan Dučić”, koji se ne koristi od 2011. godine, a koji je u vlasništvu Grada Banjaluka.

Pored toga, grupa građana iz ovog naselja je Centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje predala 130 zahtjeva za upis djece u vrtić.

Gradonačelnik Igor Radojičić je potvrdio da je na adresu Grada stigla ova molba građana Kuljana.

– Predložili su renoviranje prostora u ovoj MZ, koje bi se koristilo za potrebe vtića. Ta lokacija, nažalost, nije predviđena da se ovogodišnjim budžetom pretvori u predškolsku ustanovu – kazao je Radojičić.

On je naglasio da je cilj ove administracije da do kraja mandata u Banjaluci ima 300 novih mjesta u vrtićima.

– Kako bi ispunili taj cilj otvorena su dva nova vrtića, i to u Obilićevu i Rosuljama, u rekonstruisanim poslovnim prostorima koja su u vlasništvu Grada. Nedavno je otvoren  obnovljen i proširen vrtić “Bubamara”, što je ukupno oko 70 novih mjesta za mališane – rekao je on.

Kazao je da postoji problem na Starčevici, koji je usporio otvaranje vrtića i u ovom naselju.

– Do sada nam je dva puta padao tender za obnovu  prostora u vlasništvu grada, a koji smo namijenili za mališane Banjaluke. Inače bi i tu imali barem dvije vrtićke grupe sa više od 100 mjesta – kazao je Radojičić.

Naglasio je da je pokrenut tender za dogradnju vrtića “Kolibri” u Lazarevu.

– Vrijednost radova u ovoj fazi procijenjena na 500.000 KM i tu bi trebalo biti smješteno oko 200 djece. To je ono što u ovoj godini imamo isplanirano – precizirao je Radojičić.

Prema projektu, planirani objekat novog vrtića u Lazarevu bio bi površine oko 1.150 kvadratnih metara. Prva faza je izvedena 2013, kada je izgrađen južni dio vrtića sa dva trakta po četiri jedinice.

“Ježeva kućica” u novom ruhu

Pored otvaranja novih, ove godine je predviđena i obnova postojećih vrtića. Jedan od planiranih je i obdanište “Ježeva kućica”, koje je sagrađeno prije 7 decenija i koji je godinama u izuzetno lošem stanju, a ovog ljeta se očekuje njegovo uređenje.

Za obnovu ovog vrtića predviđeno 213.000 KM. Dio troškova, jednu trećinu, sufinansiraće UNDP u cilju povećanja energetske efikasnosti u javnim objektima, što je jedan od njihovih programa. U drugoj fazi, Grad će iz vlastitih sredstava rekonstruisati sanitarne čvorove.

(Srpskainfo)

TRADICIONALNA KOTLIĆIJADA Zadatak – priprema najboljeg ribljeg parikaša

Javna ustanova Sportski centar „Borik“ i Banjalučka pivara u subotu, organizuju po 16. put tradicionalnu manifestaciju Kotlićijada „Borik Nektar 2019“. Kako su najavili, svečano otvaranje manifestacije je zakazano za 10 časova u parku sportske dvorane „Borik“, a proglašenje pobjednika u 14 časova. Tematski zadatak ovogodišnje kotlićijade je riblji paprikaš u tradicionalnom kotliću. Kao i prošle

Ambasada SAD opremila multimedijalnu biblioteku

Kancelarija Ambasade SAD Banjaluka donirala je kancelarijsku opremu Ugostiteljsko-trgovinsko-turističkoj školi. Brojne stolice, stolove, veliki televizor, računar, kamere i fotoaparate, koji su nekada bili dio prostora starog Američkog kutka, sada će koristiti učenici ove srednje škole. Lija Tiz, direktor Odjela za odnose sa javnošću u Ambasadi SAD u BiH, rekla je da su odabrali upravo ovu

UKRUPNJAVANJE: SRS Milanka Mihajlice kolektivno pristupila PDP-u

„Drago mi je što je postignuta velika saglasnost o ulasku Srpske radikalne stranke Republike Srpske u Partiju demokratskog progresa, koja bi bila politička, organizaciona, kadrovska i pravna integracija“, rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović nakon sastanka delegacija dvije stranke povodom integrisanja SRS RS u PDP. Borenović je istakao da je zadovoljan postignutim dogovorom sa korektnim,

2.000 maturanata na manifestaciji ”Dan otvorenih vrata”

Manifestacija ”Dan otvorenih vrata Univerziteta u Banjoj Luci” 19. aprila 2019. godine okupila je oko 2.000 maturanata iz više gradova i opština Republike Srpske, koji su imali priliku da dobiju sve važne informacije o studijima koji se izvode na fakultetima u sastavu Univerziteta u Banjoj Luci.

Otvorena izložba dokumenata iz fonda Slobodana Penezića Кrcuna

U Banskom dvoru danas je otvorena izložba arhivskih dokumenata „Mleko i krv“ – Iz ličnog fonda Slobodana Penezića Кrcuna, autora Željka Markovića. Direktor Arhiva Republike Srpske Bojan Stojnić kazao je da je postavka izložbe u Banjoj Luci plod višedecenijske saradnje između tog i Istorijskog arhiva u Užicu na polju izdavačko-izložbene djelatnosti. Autor izložbe Željko Marković

ČUBRILOVIĆ: Saradnja NSRS i Saveza opština i gradova donosi dobre rezultate

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas da je parlament partner Savezu opština i gradova Republike Srpske i pozdravlja svaku inicijativu koja dođe iz ove organizacije jer takva saradnja donosi dobar rezultat u interesu građana. “Želimo i da imamo što češću komunikaciju i pojedinačno s lokalnim zajednicama i sa Savezom. To znači