MUKE RODITELJA U KULJANIMA Bezuspješno traže otvaranje vrtića

Mještani Kuljana već godinama uzaludno traže da se da u ovom naselju otvori gradski vrtić, a u posljednjem pokušaju su čak predložili lokaciju koja bi mogla služiti za te namjene.

Oni su predložili da se za potrebe predškolske ustanove u toj mjesnoj zajednici preuredi prostor Osnovne škole “Jovan Dučić”, koji se ne koristi od 2011. godine, a koji je u vlasništvu Grada Banjaluka.

Pored toga, grupa građana iz ovog naselja je Centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje predala 130 zahtjeva za upis djece u vrtić.

Gradonačelnik Igor Radojičić je potvrdio da je na adresu Grada stigla ova molba građana Kuljana.

– Predložili su renoviranje prostora u ovoj MZ, koje bi se koristilo za potrebe vtića. Ta lokacija, nažalost, nije predviđena da se ovogodišnjim budžetom pretvori u predškolsku ustanovu – kazao je Radojičić.

On je naglasio da je cilj ove administracije da do kraja mandata u Banjaluci ima 300 novih mjesta u vrtićima.

– Kako bi ispunili taj cilj otvorena su dva nova vrtića, i to u Obilićevu i Rosuljama, u rekonstruisanim poslovnim prostorima koja su u vlasništvu Grada. Nedavno je otvoren  obnovljen i proširen vrtić “Bubamara”, što je ukupno oko 70 novih mjesta za mališane – rekao je on.

Kazao je da postoji problem na Starčevici, koji je usporio otvaranje vrtića i u ovom naselju.

– Do sada nam je dva puta padao tender za obnovu  prostora u vlasništvu grada, a koji smo namijenili za mališane Banjaluke. Inače bi i tu imali barem dvije vrtićke grupe sa više od 100 mjesta – kazao je Radojičić.

Naglasio je da je pokrenut tender za dogradnju vrtića “Kolibri” u Lazarevu.

– Vrijednost radova u ovoj fazi procijenjena na 500.000 KM i tu bi trebalo biti smješteno oko 200 djece. To je ono što u ovoj godini imamo isplanirano – precizirao je Radojičić.

Prema projektu, planirani objekat novog vrtića u Lazarevu bio bi površine oko 1.150 kvadratnih metara. Prva faza je izvedena 2013, kada je izgrađen južni dio vrtića sa dva trakta po četiri jedinice.

“Ježeva kućica” u novom ruhu

Pored otvaranja novih, ove godine je predviđena i obnova postojećih vrtića. Jedan od planiranih je i obdanište “Ježeva kućica”, koje je sagrađeno prije 7 decenija i koji je godinama u izuzetno lošem stanju, a ovog ljeta se očekuje njegovo uređenje.

Za obnovu ovog vrtića predviđeno 213.000 KM. Dio troškova, jednu trećinu, sufinansiraće UNDP u cilju povećanja energetske efikasnosti u javnim objektima, što je jedan od njihovih programa. U drugoj fazi, Grad će iz vlastitih sredstava rekonstruisati sanitarne čvorove.

(Srpskainfo)

MILAKOVIĆ: Ne prelazim u drugu partiju, vjerujem u Milana Radovića

Povodom teksta “Nedeljko Milaković napušta DNS: Razmatra prelazak u Ujedinjenu Srpsku ili Poligraf”, objavljenog juče na našem portalu, g. Milaković se oglasio demantijem. Njegovo reagovanje prenosimo u cijelosti: “Trebate dobro da znate da ja nikada nisam promijenio neku političku partiju. Ja sam neko ko razmišlja svojom glavom, i obično zbog mojih stavova i mojih djela

Jabuke ajdared povučene s tržišta

Jabuke ajdared, proizvođača “Ogi voće” Gradiška, povučene su s tržišta BiH jer su rizične po zdravlje posebno djece zbog povišenog nivoa ostataka pesticida, saopštili su juče iz Agencije za sigurnost hrane BiH. “Utvrđeni nivo ostataka pesticida u proizvodu nije u skladu s odredbama Pravilnika o maksimalno dopuštenim nivoima ostataka pesticida u i na hrani i

CVIJANOVIĆ: Maksimalna podrška Srpske ustanovama kulture

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je danas u Banjaluci da će sve institucije Srpske rukovodstvima ustanova kulture pružiti maksimalnu podršku, ali i ponuditi konkretna, racionalna i realna rješenja koja će doprinijeti prevazilaženju njihovih problema. Cvijanovićeva je na sastanku sa direktorima republičkih ustanova kulture istakla da institucije od nacionalnog značaja imaju odlične potencijale za razvoj

(FOTO) Konji i magarac izazvali čuđenje na ulicama Banjaluke

Ne tako uobičajenom prizoru svjedočili su danas stanovnici grada na Vrbasu. Banjalučkim tranzitom u saobraćaj su se uključila i konjska kola. I dok su „drveno vozilo“ vukli konji, detalj iza mnoge je dodatno šokirao. Konj i magarac vezani za kola dodatan su teret životinjama sprijeda. Putnici – par starijih ljudi i djece, nisu se puno

Benedi Đukanović saslušan u Tužilaštvu, negirao povezanost sa ubistvom Slaviše Krunića

Benedi Đukanović danas je u Republičkom tužilaštvu negirao da je povezan sa ubistvom vlasnika “Sektora sekjuriti” Slaviše Krunića i njegovog tjelohranitelja Žarka Pavlovića, potvrdila je za Srpskainfo Dragica Tojagić, portparol ovog tužilaštva. Ona je dodala da je on zatim upućen nazad u KPZ Banjaluka, a da se istraga u ovom slučaju nastavlja. Đukanović je danas

Modna agencija “Cyrus Models” pokreće školu za modele u Banjaluci, start od 7. jula

“Cyrus Models”, modna matična agencija sa sjedištem u Beču, osnovana 2014. godine sa uspješnim radnim iskustvom na međunarodnom tržištu, pokreće po prvi put školu za modele u Bosni i Hercegovini, i to u Banjaluci, od 7. jula. Škola traži nova lica i ambiciozne mlade ljude koji žele da započnu međunarodnu karijeru profesionalnog modela. Tokom ovog