Biznis 11.11.2015.

Multilateralna kompenzacija: Kompenzovano 164 miliona KM dugova

ČITANJE: 2 minute
berza
Direktor Banjalučke berze Milan Božić izjavio je danas da je u tri ciklusa prve multilateralne kompenzacije putem ove berze uspješno kompenzovano 164,2 miliona KM od prijavljenih nešto više od milijarde KM dugova.

Predstavljajući rezultate prve multilateralne kompenzacije, Božić je rekao novinarima da se od ukupno prijavljenih dugova moglo kompenzovati nešto više od 389 miliona KM, što znači da je procenat kompenzacije izuzetno visok.

– Od ukupno prijavljenih dugova kompenzovali smo nešto više od 16 odsto, a od dugova koji su se mogli kompenzovati nešto više od 42 odsto- naveo je Božić.

On je dodao da je najveći dio dugova kompenzovan od javnog sektora, te institucija povezanih sa ovim sektorom.

– U kompenzaciji su učestvovali pravni subjekti iz Republike Srpske, a bila je obaveza da se prijavljuju samo dugovi. Na osnovu svih unesenih dugova Banjalučka berza je koristeći algoritam za prebijanje dugova izračunala koliko se može od toga kompenzovati- rekao je Božić.

On je najavio da će naredna multilateralna kompenzacija na Banjalučkoj berzi biti održana u aprilu.

Direktor Privredne komore Srpske Dragica Ristić rekla je da je prva multilateralna kompenzacija pokazala da je to mjera koja može ublažiti prisutnu nelikvidnost privrede Srpske i smanjiti unutrašnji dug.

– Ovim su se oslobodila određena likvidna sredstva koja sigurno mogu značajno uticati na poslovne tokove. Očekujem da zajedno sa Banjalučkom berzom i Ministarstvom finansija dalje analiziramo ovaj prvi ciklus kako bi se postigli još bolji rezultati- navela je Ristićeva.

Ona očekuje da će se privatni sektor više uključiti u narednim ciklusima multilateralne kompenzacije.

Ristićeva je podsjetila da je Privredna komora, kao jedan od prioritetnih zahtjeva, uz rasterećenje privrede, reformu radno-socijalnog zakonodavstva i javne uprave, ukazivala da je potrebno insistirati na mjerama ublažavanja problema nelikvidnosti privrede.

Velimir Kukobat iz Poreske uprave Srpske rekao je da je Zakonom o multilateralnoj kompenzaciji ovoj upravi dato ovlašćenje da sagleda ko je sve prijavio obaveze i da sankcioniše one koji to nisu učinili.

– Ako damo opštu ocjenu da je kompenzacija uspjela, onda ćemo vidjeti koji veliki iznosi nisu prijavljeni u multilateralnu kompenzaciju, te razloge zbog čega to nije urađeno i takve privredne subjekte ćemo kazniti kako je to zakonski predviđeno od 100 do 10.000 KM- naveo je Kukobat.

On kaže da je Poreska uprava Srpske zainteresovana da multilateralna kompenzacija što bolje prođe, jer će u evidenciji te uprave biti umanjeni dugovi.

(Agencije, foto: Nezavisne novine)