Biznis 02.06.2021.

Multilateralne kompenzacije: Polovinom juna treći krug “prebijanja” dugova u Republici Srpskoj

ČITANJE: 2 minute

Treća multilateralna kompenzacija u ovoj godini biće sprovedena 15. juna ove godine u 15 časova, potvrdili su iz Banjalučke berze.

Prema njihovim riječima, registracija učesnika koji se nisu registrovali u dosadašnjim obaveznim multilateralnim kompenzacijama počinje sedam dana prije početka unosa obaveza.

“Učesnici koji su se registrovali ne registruju se ponovo, izuzev ako mijenjaju podatke iz prethodnog obrasca.  Unos obaveza za multilateralnu kompenzaciju počinje 14. juna i traje do 15. juna 2021. godine do 15 časova. Prijavljuju se obaveze dospjele do 01. juna 2021. godine. Prijava obaveza vrši se preko MLK2 obrasca koji se može preuzeti na internet stranici mlk.blberza.com u dijelu Obrasci”, precizirali su iz Banjalučke berze. Oni su dodali da će se ispravka unosa obaveza moći vršiti od 16. do 18. juna 2021. godine do 15 časova.

“Učesnici kojima su preostala nekompenzovana potraživanja nakon sprovođenja multilateralne kompenzacije mogu 15. juna 2021. godine (do 24 časa) zaključivati multilateralne cesije i ciljane dodatne kompenzacije, a u periodu od 16. do 17. juna 2021. godine zaključivati javne prodaje potraživanja”, naveli sui z Berze i dodali da učesnici mogu prijavljivati obaveze i prema privrednim subjektima iz Federacije BiH koji su registrovani na sistemu Banjalučke berze.

Podsjećamo da je kroz sistem multilateralnih kompenzacija koje su do sada organizovane u Republici Srpskoj kompenzovano blizu milijardu maraka obaveza i potraživanja privatnog i javnog sektora u Republici Srpskoj. Prema podacima Banjalučke berze, samo u toku prošle godine privrednici i javni sektor rasteretili su se za oko 156 miliona maraka obaveza i potraživanja.

Pojašnjenja radi, multilateralna kompenzacija je način kompenzovanja, odnosno prebijanjaobaveza i potraživanja između učesnika koji su prijavili svoje obaveze u sistem, pri čemu učesnici ne moraju biti istovremeno u dužničko -povjerilačkom odnosu, ali imaju potraživanja i obaveze prema najmanje jednom od učesnika u multilateralnoj kompenzaciji.

Sistem omogućava učesnicima da kompenzuju obaveze i potraživanja, a učesnici sistema su svi subjekti uključeni u budžetski sistem RS, privredna društva, banke, osiguravajuća društva, mikrokreditne organizacije, agencije, sportska društva, preduzetnici, poljoprivredna gazdinstva i druga pravna lica koja obavljaju poslovanje posredstvom bankovnih računa.

(N.Sp)